Υπολογισμός της ηλεκτρικής αντίστασης πολύκλωνου συμπαγούς αγωγού με τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων - Πετράκη, Αικατερίνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2018)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία έχει ως αντικείμενο να μελετήσει την αντίσταση ενός συμπαγούς αγωγού αξιοποιώντας μοντέλα που χρησιμοποιούνται ήδη για τον υπολογισμό των ηλεκτρικών χαρακτηριστικών των καλωδίων. Για το σκοπό αυτό έγινε προσπάθεια με τη μέθοδο των Πεπερασμένων Στοιχείων (FEM) να προσομοιωθεί ένας συμπαγής αγωγός ώστε να γίνει σύγκριση μεταξύ των αποτελεσμάτων FEM και των θεωρητικών και εμπειρικών μεθόδων. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της μελέτης που πραγματοποιήθηκε εξετάστηκαν δύο διαφορετικής διατομής συμπαγείς αγωγοί, οι οποίοι σχεδιαστήκαν με διαφορετικό τρόπο στο σχεδιαστικό πρόγραμμα Solidworks. Για το σχεδιασμό των αγωγών χρησιμοποιήθηκαν δείγματα που δόθηκαν από το εργοστάσιο των Ελληνικών Καλωδίων. Τα θεωρητικά μοντέλα υπολογισμού των ηλεκτρικών χαρακτηριστικών του καλωδίου, τα οποία αναλύονται εκτενώς στο δεύτερο κεφάλαιο, υλοποιήθηκαν για απλοποίηση και διευκόλυνση των υπολογισμών στο προγραμματιστικό περιβάλλον του MATLAB. Για την προσομοίωση μέσω της μεθόδου πεπερασμένων στοιχείων έγινε χρήση του εμπορικού λογισμικού ANSYS. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκε το πακέτο ANSYS Μaxwell. Στα κεφάλαια που ακολουθούν, μετά από μια σύντομη εισαγωγή στο πεδίο των αγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, αναλύονται με λεπτομέρεια όλα τα βήματα της μοντελοποίησης των αγωγών και τέλος παρουσιάζονται, σχολιάζονται και συγκρίνονται τα αποτελέσματα των διαφορετικών μεθοδολογιών που εξετάστηκαν.