Ο Πολιτισμός ως Εργαλείο Επανεκκίνησης της Ανάπτυξης: Σχεδιασμός Πολιτιστικών Διαδρομών στον Δήμο Μαραθώνα - Ασημάκη, Ευσταθία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2018)
Ο πολιτισμός αποτελεί έναν από τους πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης και στοιχείο συνένωσης των τριών άλλων πυλώνων (κοινωνία – οικονομία – περιβάλλον). Τα τελευταία χρόνια πολλές είναι οι πρωτοβουλίες προώθησης και ανάπτυξης του πολιτισμού ως πυλών τοπικής ανάπτυξης τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα παραπάνω, στην παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρείται ο σχεδιασμός ενός Στρατηγικού Σχεδίου Πολιτιστικής Ανάπτυξης για τον Δήμο Μαραθώνα, μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό και πολιτιστικό πλούτο. Στο πρώτο μέρος της εργασίας γίνεται μια ανάλυση των τάσεων που παρατηρούνται και επηρεάζουν τη διαχείριση των πολιτιστικών πόρων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Ακόμη διερευνάται το πλαίσιο πολιτικής σε Ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο σχετικά με τις πολιτικές που προωθούν τον τομέα του πολιτισμού. Τα παραπάνω οριοθετούν τις εξελίξεις του εξωτερικού περιβάλλοντος εντός του οποίου λαμβάνονται αποφάσεις σχετικές με τη διαχείριση των πολιτιστικών πόρων. Έχοντας καταγράψει τα δεδομένα του εξωτερικού περιβάλλοντος, οριοθετούνται οι στόχοι σχετικά με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Πολιτιστικής Πολιτικής του Δήμου Μαραθώνα, που αποτελεί κεντρική επιδίωξη της παρούσας εργασίας. Γίνεται σε βάθος ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης της περιοχής μελέτης, καθώς και χαρτογράφηση των πολιτιστικών της πόρων. Με βάση την καταγραφή αυτή, δομούνται στη συνέχεια δύο εναλλακτικά σενάρια, η αξιολόγηση των οποίων οδηγεί στην τελική απόφαση - προτεινόμενο σενάριο, για τη βιώσιμη αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων της περιοχής μελέτης.