Προσθήκη δύο μεταλλικών ορόφων σε πολυώροφο συγκρότημα με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα - Αντωνακόπουλος, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2018)
Αντικέιμενο της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η μόρφωση η ανάλυση και ο σχεδιάσμος της προσθήκης δύο μεταλλικών ορόφων σε πολυώροφο συγκρότημα με φέροντα οργανισμό απο οπλισμένο σκυρόδεμα. Κάθε μεταλλικός όροφος έχει ύψος 3.625 μέτρα και εμβαδό 2700 m2. To υφιστάμενο συγκρότημα, αποτελούμενο από έναν υπόγειο και τέσερις υπέργειους ορόφους, έχει συνολικό εμβαδό 17.480 m2 , συνολικό ύψος 20,70 μέτρα και κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το κτηριακό συγκρότημα αν και λειτουργικά αποτελεί μια ενιαία κατασκευή, στατικά χωρίζεται, μέσω αρμών, σε πέντε ανεξάρτητους φορείς. Στην παρούσα εργασία έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν συνδυαστικά οι σχεδιαστικές παράμετροι που προκύπτουν από τις αρχιτεκτονικές απαιτήσεις σε συνδυασμό με τους περιορισμούς που θέτει η υπάρχουσα κατασκευή, με σκοπό την επίτευξη της βέλτιστης λύσης τόσο από κατασκευαστικής όσο και από λειτουργικής απόψεως. Η εργασία αποτελείται από πέντε κεφάλαια όπου στο πρώτο αναλύονται οι στόχοι και το αντικείμενο της εργασίας. Στο δεύτερο γίνεται περιγραφή της υπάρχουσας κατασκευής ενώ αναπτύσσονται οι αρχιτεκτονικοί περιορισμοί και οι παραδοχές επί των οποίων βασίστηκε ο σχεδιασμός της προσθήκης στην παρούσα εργασία. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται επιγραμματικά οι παραδοχές που λήφθηκαν υπόψη για τον υπολογισμό των φορτίων που δρουν στην κατασκευή ενώ στο τέταρτο γίνεται εκτενής αναφορά στην μόρφωση του φέροντος οργανισμού της προσθήκης, παρουσιάζονται οι κατασκευαστικές λύσεις και η στατική λειτουργία ανά φορέα, ενώ επιπροσθέτως δίνονται επιλεγμένα αποτελέσματα από την αριθμητική ανάλυση. Τέλος στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η μόρφωση και η ανάλυση των βασικών συνδέσεων των μεταλλικών φορέων της προσθήκης. Η ανάλυση και διαστασιολόγηση έγινε με την χρήση του λογισμικού SoFiSTiK Gmbh με βάση τους Ευρωκώδικες 0, 1, 2, 3, 8 και τα αντίστοιχα εθνικά προσαρτήματα.