Εποπτεία και έλεγχος συστήματος αυτοματισμού για παραγωγή και εμφιάλωση Συμπυκνωμένου Όξινου Διαλύματος Αιμοκάθαρσης μέσω Προγραμματιζόμενου Λογικού Ελεγκτή - Καλτσονίδης, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2018)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη του συστήματος αυτοματισμού της παραγωγικής διαδικασίας και εμφιάλωσης Συμπυκνωμένου Όξινου Διαλύματος Αιμοκάθαρσης. Ο αυτοματισμός περιλαμβάνει τη χρήση προγραμματιζόμενου λογικού ελεγκτή (PLC). Όλος ο έλεγχος υλοποιείται μέσω αυτού. Παράλληλα περιλαμβάνεται οθόνη αφής ΗΜΙ για την καλύτερη επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής, καθώς και για την εποπτεία της παραγωγικής διαδικασίας. Εν συνεχεία με βάση το πρόγραμμα που είναι αποθηκευμένο στη μνήμη του PLC, ο χειριστής θα επιλέγει από την ΗΜΙ τις παραμέτρους για την παραγωγή του διαλύματος καθώς και τις παραμέτρους για την εμφιάλωσή του. Εκτός απο τη μελέτη του συστήματος αυτοματισμού, παραθέτονται τα πρότυπα και οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρούνται στον χώρο της παραγωγής του διαλύματος, γίνεται μια ιστορική αναδρομή όσο αφορά τους προγραμματιζόμενους λογικούς ελεγκτές, παρατίθενται κάποιες εισαγωγικές πληροφορίες για την λειτουργία αυτών, καθώς επίσης και κάποιων βασικών πρωτοκόλλων και προτύπων επικοινωνίας, συγκεκριμένα για το RS-232 και το Profibus, που χρησιμοποιήθηκαν και για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των διαφόρων μερών που απαρτίζουν την εγκατάσταση.