Μελέτη ορεινού καταφυγίου - Ζαλοκώστας, Θωμάς (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2018)
Η περίοδος που διανύουμε συναντάει την ανθρωπότητα στο κατώφλι μιας κλιματικής αλλαγής η οποία θα διαφοροποιήσει -όπως προμηνύεται- τον πλανήτη Γη. Αυτή η κλιματική αλλαγή επηρεάζεται, άμεσα ή έμμεσα, από τις δράσεις του Ανθρώπου. Σε αυτό, το πλαίσιο, επιχειρείται στην παρούσα εργασία, η μελέτη ενός ορεινού καταφυγίου το οποίο επιτελεί και ρόλο παρατηρητηρίου Φύσης. Βασικός άξονας της μελέτης υπήρξε ο σεβασμός στη Φύση τόσο σε τοπική όσο και σε παγκόσμια κλίμακα. Για το φέροντα οργανισμό χρησιμοποιείται το πλέον βιώσιμο από τα δομικά υλικά, ο χάλυβας. Το καταφύγιο τοποθετείται στην πιο ορεινή περιοχή της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα, στο Βελούχι. Το σύνολο του συγγράμματος χωρίζεται σε τρία κεφάλαια. Αναλυτικότερα: Στο πρώτο κεφάλαιο, δίνονται πληροφορίες για την ορειβασία, τα ορεινά καταφύγια, τα παρατηρητήρια Φύσης και το βουνό του Τυμφρηστού. Στο δεύτερο κεφάλαιο, παρουσιάζεται η Αρχιτεκτονική μελέτη και οι βασικοί της άξονες. Στο τρίτο κεφάλαιο, αναλύεται ο Δομοστατικός σχεδιασμός του καταφυγίου, ο οποίος στηρίχθηκε στα κείμενα του Ευρωκώδικα. Τα προγράμματα Η/Υ που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα προϊόντα της Autodesk, Revit 2018 (και 2019) και Robot 2018. Σημαντικός υπήρξε ο παράγοντας διαλειτουργικότητας μεταξύ των δύο, δεδομένου ότι αμφότερα υποστηρίζουν την τεχνολογία/φιλοσοφία BIM (building Information Modeling).