Διατομεακή βελτιστοποίηση με αιτιοκρατικές μεθόδους. Θεωρία και εφαρμογές - Σεφερλής, Ηλίας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ρευστών, 2018)
Με την όλο και αυξανόμενη πολυπλοκότητα των μηχανολογικών συστημάτων και την απαίτηση για όλο και πιο αξιόπιστες λύσεις, γίνεται σχεδόν επιτακτική η ανάγκη για τη δημιουργία μιας καθολικής και ενσωματωμένης προσέγγισης των πεπλεγμένων προβλημάτων μέσω της ανάλυσης πολλών επιστημονικών πεδίων (disciplines). Η κύρια ιδέα είναι ότι με τη μελέτη πολλών επιστημονικών πεδίων ως ένα ενσωματωμένο σύστημα θα δώσει συνεργατικά μια καλύτερη λύση από ότι εάν το πρόβλημα λυνόταν χωριστά σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Η διατομεακή βελτιστοποίηση (Multi-Disciplinary Optimization - MDO), συνεπώς, είναι ένα αναπτυσσόμενο πεδίο έρευνας που μελετά την εφαρμογή μεθόδων αριθμητικής βελτιστοποίησης στον σχεδιασμό πεπλεγμένων συστημάτων και διερευνά την αλληλεπίδραση των επιστημονικών πεδίων μεταξύ τους. Οι μέθοδοι MDO είναι ευρέως διαδεδομένες στην αεροναυπηγική και αεροδιαστημική βιομηχανία, επειδή εκείνες λαμβάνουν υπόψη και αξιοποιούν τη σύζευξη των πεδίων σε κάθε στάδιο σχεδιασμού.