Ανάπτυξη προσχεδίου δράσης για την αειφόρο ενέργεια για το δήμο Πύλου – Νέστορος - Παπαλουκάς, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2018)
Η αειφόρος ανάπτυξη τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο αποτελεί μια από τις βασικότερες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια αποτελεί την κυριότερη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να μειώσουν τις ενεργειακές καταναλώσεις, να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους. Με τη δέσμευσή τους, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο σκοπεύουν να επιτύχουν το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 40% έως το 2030. Οι κυριότερες δεσμεύσεις του Δήμου, όπως απορρέουν από το Σύμφωνο, στο πλαίσιο υλοποίησης των στόχων της Ε.Ε για το κλίμα και την ενέργεια, είναι η ολοκλήρωση μιας Βασικής Απογραφής Εκπομπών Αναφοράς καθώς και η δημιουργία και η υποβολή ενός εγκεκριμένου από το Δημοτικό Συμβούλιο Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια μέσα σε διάστημα δύο ετών από την υπογραφή του Συμφώνου. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η ανάπτυξη ενός Προσχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ) για το Δήμο Πύλου – Νέστορος του νομού Μεσσηνίας. Η διπλωματική εκτείνεται σε έξι κεφάλαια, όπου αρχικά παρουσιάζεται μία καταγραφή των δράσεων ελληνικών ΣΔΑΕ της περιόδου 2014 – 2016, ενώ στη συνέχεια γίνεται μια εισαγωγή στον Δήμο Πύλου – Νέστορος. Έπειτα πραγματοποιείται η καταγραφή του ενεργειακού αποτυπώματος του Δήμου και η απογραφή των εκπομπών CO2, ενώ στο τελικό στάδιο μελετώνται και προτείνονται δυνατές δράσεις σε όλους τους τομείς ενεργειακής κατανάλωσης με σκοπό τη μείωση των εκπομπών και την επίτευξη των στόχων.