Πειραματική μελέτη και βελτιστοποίηση της κατεργασίας της στίλβωσης μεταλλικών δοκιμίων - Καρατζάς, Ιωάννης-Μάριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών, 2018)
Στη βιομηχανία η στίλβωση(lapping-honing) αποτελούσε ανέκαθεν τον βασικό παράγοντα για την εξαλείψη των επιφανειακών ανομοιομορφιών των κατεργαζόμενων δοκιμίων ,που χρησιμεύει κυρίως σε εφαρμογές όπου υπάρχει κίνηση μεταξύ των κινούμενων μερών (όπου έρχονται σε επαφή) στις μηχανές με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργικότητά τους. Στα πλαίσια της στίλβωσης συμβάλουν σημαντικοί παράμετροι όπως η ταχύτητα πρόωσης ή ταχύτητα περιστροφής του κοπτικού εργαλείου,η δύναμη που ασκεί το κοπτικό εργαλείο στην επιφάνεια του κατεργαζόμενου δοκιμίου,ο χρόνος δειάρκειας της κατεργασίας,το ιξώδες του λιπαντικού υγρού και πολλοί άλλοι ακόμα. Διερωτόμαστε στο σημείο αυτό ποιος είναι ο καταλληλότερος-βέλτιστος συνδυασμός τιμών των παραμέτρων για την επίτευξη της μικρότερης τραχύτητας.Η επίλυση του προβλήματος αυτού είναι δύσκολη διότι δεν υπάρχουν μαθηματικές εξισώσεις της φυσικής ή της μηχανικής που συνδέουν το αριθμητικό επίπεδο της τραχύτητας y με τις αντίστοιχες ποσότητες των παραμέτρων x1,x2,…,xn που αναφέραμε.Σε πρώτη φάση,αναλύεται η στατιστική μέθοδος της ανάλυσης διασποράς που δείχνει πως επιδρά η μεταβολή των τιμών των παραμέτρων x1,x2,…,xn στην μεταβλητή y του πειραματικού συστήματος.Επίσης σε θεωρητικό υπόβαθρο, θα εξηγήσουμε,πως εξάγουμε μία προσεγγιστική γραμμική συνάρτηση y=g(x1,x2,…,xn) της ρεαλιστικής συσχέτισης y=f(x1,x2,…,xn),(που είναι άγμωστη) ,μέσω μιας πειραματικής δειγματοληψίας σημείων(x1,x2,…,xn,y) , καθορισμένη από τις μεθόδους της Design Of Experimental Analysis.Στο τέλος φυσικά βελτιστοποιούμε την αντικειμενική συνάρτηση g,προκειμένου να βρούμε τον βέλτιστο συνδυασμό που αναζητάμε. Σε πρακτική εφαρμογή τελικά, βρήκαμε το βέλτιστο σημείο σύμφωνα με τη τη πειραματική δειγματοληψία και τις αντικειμενικές συναρτήσεις που προτείνει η μέθοδος Taguchi.