Σχεδιασμός μεταλλικής πεζογέφυρας - Σκούρας, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας αποτελεί η μελέτη του φορέα μιας πεζογέφυρας με δύο εναλλακτικές περιπτώσεις. Στη πρώτη περίπτωση σχεδιάζεται και διαστασιολογείται η πεζογέφυρα με ολόσωμες δοκούς, ενώ στη δεύτερη περίπτωση με δικτυωτές δοκούς. Στην περίπτωση της πεζογέφυρας με δικτυωτές δοκούς το ύψος του δικτυώματος δεν είναι δεδομένο αλλά γίνεται μελέτη με τρια διαφορετικά ύψη. Αρχικά, παρουσιάζεται μια εισαγωγή στις μεταλλικές γέφυρες και μια σύντομη περιγραφή του προγράμματος προσομοίωσης (SAP2000) με το οποίο έγιναν οι αναλύσεις, η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την μόρφωση του προσομοιώματος. Στη συνέχεια γίνεται μία σύντομη περιγραφή της πεζογέφυρας, όπου παρουσιάζονται το στατικό της προσομοίωμα, τα γεωμετρικά της χαρακτηριστικά και τα δομικά υλικά που χρησιμοποιούνται. Ύστερα περιγράφονται αναλυτικά οι φορτίσεις και οι σεισμικές δράσεις που εφαρμόζονται στην πεζογέφυρα, με βάση τους Ευρωκώδικες. Παρουσιάζονται επίσης οι οριακές καταστάσεις και οι συνδυασμοί των δράσεων, με βάση τους οποίους γίνεται ο έλεγχος επάρκειας των διατομών της γέφυρας. Κατόπιν, πραγματοποιείται διαστασιολόγηση των επιμέρους στοιχείων της γέφυρας, περιγραφή των φάσεων ανέγερσης και τέλος έλεγχος των μελών στις οριακές καταστάσεις. Ακολουθεί περιγραφή και αναπαράσταση των συνδέσεων και γίνεται μελέτη της δυναμικής απόκρισης της πεζογέφυρας. Στο τελευταίο κεφάλαιο γίνεται σύγκριση μεταξύ των εναλλακτικών περιπτώσεων πεζογέφυρας που μελετήθηκαν. Για την μελέτη χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό SAP200, ενώ τα σχέδια, οι μορφοποιήσεις των φωτογραφιών και η ρεαλιστική απεικόνιση του έργου έγιναν με χρήση των προγραμμάτων AutoCAD και SketchUp.