Ανάλυση και Βελτίωση Διαχείρισης Αποθεμάτων σε Μικρο-Μεσαίες Επιχειρήσεις: Μελέτη Περίπτωσης - Κέκα, Μαρσέλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Σκοπός της παρούσας έρευνας και μελέτης περίπτωσης είναι να αναλύσει και να αξιολογήσει την απόδοση των συστημάτων και διαδικασιών διαχείρισης αποθεμάτων που χρησιμοποιούνται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στον κλάδο εμπορίας Βιομηχανικών Ά υλών από επιχείρηση σε επιχείρηση. Έχοντας ως στόχο την παραπάνω εις βάθος ανάλυση αλλά και την οικοδόμηση μιας ισχυρής θεωρητικής βάσης, διεξήχθη μια εντατική και εκτενής βιβλιογραφική ανασκόπηση τόσο της ξένης βιβλιογραφίας όσο και της εγχώριας έρευνας, συμπεριλαμβανομένων ελληνικών ακαδημαϊκών άρθρων και βιβλίων. Η παρούσα μελέτη περίπτωσης αφορά την ανάλυση και αξιολόγηση των διαδικασιών, των συστημάτων και του τρόπου διαχείρισης των αποθεμάτων της εταιρείας Αίσακος ΑΕ, η οποία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου εμπορίας βιομηχανικών Ά υλών στην Ελλάδα. Εκτός από τις βασικές διαδικασίες διαχείρισης των αποθεμάτων και γενικότερα των διαδικασιών της Εφοδιαστικής, αναλύονται όλες οι επιμέρους διαδικασίες που συνδράμουν στην αποδοτικότερη διαχείριση αυτών (π.χ. διαχείριση της ζήτησης, προβλέψεις, ηλεκτρονικά συστήματα κλπ). Τελικός στόχος αποτελεί να εντοπιστούν οι κρισιμότεροι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την αποτελεσματικότερη διαχείριση των αποθεμάτων, τα αίτια που οδηγούν σε αυξημένα κόστη και σε μη αποδοτικά αποτελέσματα, καθώς και να προταθούν εφικτές λύσεις όπου κρίνεται απαραίτητο.