Τεχνοοικονομική Ανάλυση Ασύρματων Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων - Μανιώτης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η τεχνοοικονομική ανάλυση ασύρματων τηλεπικοινωνιακών δικτύων, που διεξάγονται από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για την αξιολόγηση της επένδυσης τους. Στο πρώτο μέρος της εργασίας, αφού παρουσιαστεί η εξέλιξη των κινητών επικοινωνιών και οι γενιές αυτών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα συστήματα τέταρτης γενιάς (LTE/LTE-A) καθώς αυτά χρησιμοποιούνται σήμερα στις σύγχρονες πόλεις, αλλά και στα συστήματα πέμπτης γενιάς τα οποία θα αποτελέσουν και το μέλλον στις τεχνολογίες κινητών επικοινωνιών, παρατίθεται λεπτομερής περιγραφή του τεχνοοικονομικού πλαισίου των ασύρματων δικτύων. Συγκεκριμένα, αναλύονται οι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψιν στη τεχνοοικονομική μελέτη καθώς και τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση αυτής. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας αναπτύσσεται σε πρακτικό επίπεδο μελέτη περίπτωσης που αφορά την τεχνοοικονομική ανάλυση δικτύου τέταρτης γενιάς σε υπαρκτή πόλη με ρεαλιστικά δεδομένα για τα χαρακτηριστικά της περιοχής αλλά και της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Γίνεται εφαρμογή όλων των τεχνικών που αναλύθηκαν θεωρητικά στο πρώτο μέρος προκειμένου να κατανοηθούν οι έννοιες που προαναφέρθηκαν.