Με οδηγό τον ουρανό: μεθοδολογικό πλαίσιο εντοπισμού των φωτεινών & σκοτεινών περιοχών της σύγχρονης πόλης με τη χρήση μεθόδων & τεχνολογιώ της γεωπληροφοικής. Ο ι περιπτώσεις τριάντα οκτώ δήμων της Αττικής & είκοσι πέντε πόλεων του πλανήτη - Κωνσταντίνου, Ειρήνη Νεκταρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2018)
Τα τελευταία χρόνια λόγω της όλο ένα αυξανόμενης δόμησης και πληθυσμιακής πυκνότητας, η παγκόσμια κοινότητα αναζητά λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται όπως η υποβάθμιση του αστικού χώρου και της ποιότητας ζωής στις σύγχρονες πόλεις. Τα προβλήματα εκείνα, φαίνεται να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό και από την ανύπαρκτη σχέση μεταξύ των υψηλών κτιρίων και μικρών (σε πλάτος )οδικά δίκτυα που περιλαμβάνει η σύγχρονη πόλη. Ο δείκτης με τον οποίο μπορεί να υπολογισθεί το ποσοστό θέασης του ουρανού από οποιοδήποτε σημείο του οδικού δικτύου αποτελεί το κύριο αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Αναλυτικότερα, στη συγκεκριμένη εργασία παρουσιάζεται ένας αλγόριθμος με βάση τον οποίο αρχικά, υπολογίζεται το ποσοστό θέασης του ουρανού για τη περιοχή μελέτης (38 δήμοι της Αττικής). Σε πρώτο στάδιο, συλλέχθηκαν τα δεδομένα για κάθε ένα δήμο ξεχωριστά και έπειτα εισήχθησαν στον αλγόριθμο εύρεσης του ποσοστού θέασής του ουρανού. Τα ποσοστά αυτά, αφού οπτικοποιήθηκαν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, στη συνέχεια αναλύθηκαν περαιτέρω προκειμένου να δοθεί μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα της περιοχής μελέτης. Στη συνέχεια, μέσω διάφορων εργαλείων της ανάλυσης εισάχθηκε η πληροφορία του ποσοστού θέασης σε κάθε τμήμα του οδικού δικτύου εντός της περιοχής μελέτης. Έπειτα τα αποτελέσματα εκείνα, συγκρίθηκαν με 25 διεθνείς πόλεις και οπτικοποιήθηκαν σε αντίστοιχους χάρτες. Τέλος, τα ποσοστά θέασης του ουρανού της περιοχής της Αττικής συγκρίθηκαν με διάφορους κοινωνικούς δείκτες. Εν κατακλείδι, αξιοποιώντας διάφορες μεθόδους και τεχνικές γεωχωρικής ανάλυσης προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα τόσο για το ίδιο το ποσοστό θέασης του ουρανού στη περιοχή της Αττικής, όσο και για ορισμένες διεθνείς πόλεις και ταυτόχρονα για τη συσχέτιση του (ποσοστού) με διάφορους κοινωνικούς δείκτες.