Υπολογιστική Μελέτη Θραύσης Σύνθετης Δοκού Τύπου ''Sandwich'' Καταπονούμενης με Καμπτικά Φορτία - Γκοτσόπουλος, Αθανάσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2018)
H μεταπτυχιακή εργασία αυτή περιλαμβάνει δύο αναλύσεις στο λογισμικό Abaqus. Και οι δύο αναλύσεις πραγματοποιούνται με γραμμική ανάλυση με τη μέθοδο contour integral method η οποία χρησιμοποιεί πεπερασμένα στοιχεία (Finite Element Method-F.E.M.). Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τις δοκιμές διάτμησης και εφελκυσμού. Αναλυτικότερα, έχει σχεδιαστεί μοντέλο με βάση το πρότυπο ISO 12737:2005(E) - Metallic Materials:Determination of plane-strain fracture toughness το οποίο υποβάλλετε σε εφελκυσμό και διάτμηση. Σκοπός είναι εύρεση των ΚIcrit και ΚΙΙcrit. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τη δοκιμή κάμψης. Αναλυτικότερα, έχει σχεδιαστεί ένας φορέας σύνθετης δοκού τύπου sandwich στην οποία αναζητείται η τιμή της μετατόπισης που ασκείται στο κέντρο του φλοιού της δοκού, για ρωγμή 2mm στον πυρήνα (αποστάσεις 0,5, 1,0 και 1,5 mm από το κάτω τμήμα του φλοιού), ώστε στο άκρο της ρωγμής η τάση von-misses να είναι ίση με τη θλιπτική αντοχή του υλικού. Όταν συμβεί αυτό θεωρούμε ότι το υλικό διαρρέει και η ρωγμή επεκτείνεται, ενώ τη στιγμή αυτή θεωρούμε πως ΚΙ= ΚIcrit και ΚΙΙ= ΚΙΙcrit.