Όψεις της απορρύθμισης του χώρου. Το παράδειγμα της Αθήνας μέσα από την δυναμική της επισφάλειας. - Γαβρά, Βασιλική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Η παρούσα εργασία εξετάζει την δυναμική της επισφάλειας ως σύγχρονο πλαίσιο συζήτησης για την απορρύθμιση του χώρου, τους λόγους για τους οποίους μια τέτοια οπτική είναι κατ’ αρχάς εφικτή και κατά δεύτερον χρήσιμη για το παράδειγμα της Αθήνας. Γίνεται μια δυναμική χρήση των εννοιών της απορρύθμισης και της επισφάλειας και η Αθήνα χρησιμοποιείται ως παράδειγμα που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις προβληματικές. Οι σύνθετοι λόγοι ωστόσο που την κάνουν προνομιακό παράδειγμα για μια τέτοια προσέγγιση είναι συγχρόνως και οι λόγοι για τους οποίους, η δουλειά δεν μπορεί να βασιστεί στην γενική της εικόνα και τις περιγραφές των ζητημάτων της και δεν μπορεί να αρκείται στην θεωρητική διαπραγμάτευση των όρων. Η Αθήνα εδώ προσεγγίζεται ως μια απόκλιση από τον ευρύτερο διάλογο και στις διαφοροποιήσεις της από την θεωρητική τεκμηρίωση βλέπουμε περιθώριο εμπειρικής κατανόησης και διεύρυνσης των όρων. Προηγείται λοιπόν μια ερευνητική διαδρομή που εστιάζει στην βαθύτερη κατανόηση των επιμέρους όψεων που διαμορφώνει η επισφάλεια μέσα σε αυτό το παράδειγμα. Με την εξοικείωση με τα μεθοδολογικά και ερευνητικά ζητήματα που διακρίνουμε στην πορεία ανάπτυξης του προβληματισμού, συντίθενται τα στοιχεία αυτής της έρευνας στον ευρύτερο διάλογο, διαμορφώνεται και μεγαλώνει η ιδέα της εργασίας σε ένα εννοιολογικό πλαίσιο που επιχειρεί να διευρύνει την κατανόησή μας για το πως πρέπει να προσεγγίζουμε το θέμα.