Προκλήσεις κατά τη Διαδικασία Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων: Μελέτη Περίπτωσης σε ένα Διεθνή Ερευνητικό Οργανισμό (CERN) - Τουρνάκη, Ελένη (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι, αρχικά, η παρουσίαση και η ανάλυση και, στη συνέχεια, η εφαρμογή μεθοδολογίας για την ανάπτυξη Πληροφοριακών Συστημάτων. Συγκεκριμένα, η εργασία στοχεύει στην αναγνώριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζονται σε έργα ανάπτυξης λογισμικού και στην επισκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας ώστε να γίνονται σωστές επιλογές και να ακολουθούνται καλές πρακτικές κατά τη διαδικασία της ανάπτυξης. Η εργασία επικεντρώθηκε στις φάσεις από τις οποίες περνάει ένα σύστημα κατά τη διαδικασία ανάπτυξής του (Ανάλυση Συστημάτων, Σχεδιασμός Συστημάτων, Προγραμματισμός, Δοκιμές, Μετατροπή, Παραγωγή και Συντήρηση) ανεξάρτητα από το μοντέλο κύκλου ζωής που επιλέγεται, αφού αυτό που διαφοροποιεί τα μοντέλα δεν είναι η σύλληψη των φάσεων αυτών κάθ’ αυτών αλλά η διάταξή τους. Η εφαρμογή της μεθοδολογίας πραγματοποιήθηκε στον Τομέα Μαγνητικών Μετρήσεων του Διεθνούς Ερευνητικού Οργανισμού CERN για την ανάπτυξη του Πληροφοριακού του Συστήματος, το οποίο θα συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες και πληροφορίες για τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων του. Αρχικά, περιγράφηκε το υπάρχον σύστημα του Τομέα και στη συνέχεια παρουσιάστηκε το νέο, υπό ανάπτυξη, σύστημα και αναλύθηκαν οι λόγοι για τους οποίους έγιναν συγκεκριμένες επιλογές τόσο κατά το σχεδιασμό όσο και κατά την υλοποίησή του βάσει των ιδιαίτερων συνθηκών και χαρακτηριστικών της συγκεκριμένης μελέτης περίπτωσης.