Μοντελοκεντρική διαχείριση της δομής του Διαδικτύου των πραγμάτων - Μπαχράς, Μιχάλης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, 2018)
Η ολοένα και μεγαλύτερη εισχώρηση των συστημάτων του Διαδικτύου των Πραγμάτων καθιστά απαραίτητη τη δημιουργία ενός καθολικού τρόπου παραγωγής των μοντέλων που αφορούν τη δομή του εκάστοτε συστήματος.Ταυτόχρονα, η ολοένα μεγαλύτερη κλιμακωσιμότητα και πολυπλοκότητα αυτών των συστημάτων κάνει επιτακτική τη δημιουργία αλγορίθμων για τη διαχείριση και την εύρυθμη λειτουργία τους. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των συστημάτων προϋποθέτουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και κομμάτια στη δομή τους, ανεξάρτητα από τον τομέα στον οποίο βρίσκουν εφαρμογή. Όλα αυτά τα συστήματα έχουν σκοπό να εκπληρώσουν κάποιο στόχο, που είναι άλλωστε και ο λόγος ύπαρξης τους, ο οποίος έχει καθοριστεί από το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί το κάθε σύστημα και από τον μηχανικό λογισμικού που το σχεδιάζει. Ο σκοπός αυτής της εργασίας είναι η δημιουργία ενός μεταμοντέλου της δομής του Διαδικτύου των Πραγμάτων, από το οποίο θα εκπορεύονται όλα τα πιθανά μοντέλα για τέτοιου είδους συστήματα, η δημιουργία ενός μεταμοντέλου για τα δέντρα στόχων των συστημάτων και η σχεδίαση αλγορίθμου για την εύρεση κατάλληλης αλληλουχίας ατομικών και απλών ενεργειών(Actions) για την εκπλήρωση των διάφορων υποστόχων του δέντρου στόχων και κατ’ επέκταση του στόχου ρίζα. Τα μεταμοντέλα αυτά κατασκευάστηκαν με βάση το πρότυπο Meta Object facility(MOF) ενώ ειδικά για τα μοντέλα στόχων χρησιμοποιήθηκαν πηγές από την σύγχρονη βιβλιογραφία[30][31]. Επιπλέον, προτείνονται διάφορες επεκτάσεις των μοντέλων - στόχων που έχουν ως σκοπό την παραγωγή εκφραστικότερων και πιο λεπτομερών μοντέλων - στόχων για την ικανοποίηση κάθε σύγχρονης ανάγκης των συστημάτων του Διαδικτύου των Πραγμάτων. Εξάλλου, οι αλληλουχίες των ενεργειών που πρέπει να εκτελεστούν αποτελούν θεμελιώδες κομμάτι για τη λειτουργία αυτών των συστημάτων και καθορίζουν τη συμπεριφορά του συστήματος, ανάλογα με ποια αλληλουχία έχει επιλεχθεί και το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί(context).