Εξειδικευμένη συσκευή για την συστηματική παρακολούθηση και βελτίωση της φαρμακευτικής συμμόρφωσης - Γαλατά, Αγλαΐα-Έλλη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, 2018)
Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη και υλοποίηση μιας εξειδικευμένης συσκευής η οποία θα στοχεύει στη συστηματική παρακολούθηση και βελτίωση της φαρμακευτικής συμμόρφωσης των ασθενών.Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μόνο το 50% των χρόνιων ασθενών ακολουθούν πιστά τη θεραπεία τους στον Δυτικό Κόσμο. Η μειωμένη τήρηση της αγωγής αυξάνει τις πιθανότητες για εξέλιξη της νόσου, αποτυχία της θεραπείας, νοσηλεία και εμφάνιση ανεπιθύμητων φαρμακευτικών ενεργειών (adverse drug events-ADEs), το σύνολο των οποίων είναι δυνητικά απειλητικό για τη ζωή του ασθενή. Επιπλέον, οι ίδιες οι ανεπιθύμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις των χορηγουμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων, δύνανται να δράσουν ως ανασταλτικός παράγοντας στη συμμόρφωση του ασθενούς στο προτεινόμενο θεραπευτικό σχήμα. Η εργασία επικεντρώνεται κυρίως στην ανάπτυξη της συσκευής η οποία θα ειδοποιεί τον ασθενή για τη λήψη της φαρμακευτικής του αγωγής και θα παρακολουθεί τη συμμόρφωση του ως προς αυτή σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα επιτυγχάνεται με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της συσκευής, οι οποίες θα επεκτείνονται από τις απλές λειτουργίες αφύπνισης στην ασύρματη αποστολή δεδομένων σε απομακρυσμένο server. Η υλοποίηση της συσκευής πραγματοποιήθηκε με τον μικροελεγκτή ATmega2560, οποίος είναι ενσωματωμένος στην πλακέτα του Arduino Mega. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της συσκευής βασίστηκε στο χαμηλό κόστος και την εφαρμογή της σε μαζική παραγωγή blisters. Σχετικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν έρχονται αντιμέτωπες με προβλήματα κόστους και η προώθησή τους στην αγορά είναι αδύνατη. Η προτεινόμενη λύση απαρτίζεται από έξυπνη συσκευασία blister, η οποία θα διαθέτει παθητικό ηλεκτρονικό κύκλωμα τυπωμένο πάνω στο blister με αγώγιμα ή μεγάλης αντίστασης μελάνια ενός στρώματος και μικρή συσκευή ενεργοποίησης του blister και επικοινωνίας με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα τεχνολογίας υπολογιστικού νέφους. Ακόμα, η προτεινόμενη συσκευή ενεργοποίησης θα είναι επαναχρησιμοποιήσιμη και θα μπορεί να προσαρτάται σε όλα τα blisters.