Μελέτη εκχύλισης φαινολικών συστατικών από δεντρολίβανο - Αλεξανδράκη, Αρχοντούλα-Χριστίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, 2018)
Η εργασία έχει ως αντικείμενο την μελέτη και αριστοποίηση της εκχύλισης των φαινολικών συστατικών από απελαιωμένο δεντρολίβανο. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη και η αριστοποίηση της εκχύλισης φαινολικών συστατικών από δεντρολίβανο το οποίο αποτελεί παραπροϊόν της φυσικής διεργασίας της ατμο-απόσταξης που πραγματοποιείται για την παραλαβή του πολύτιμου αιθερίου ελαίου του. Οι εκχυλίσεις πραγματοποιήθηκαν σε κυλινδρικό ανοξείδωτο εκχυλιστήρα σταθερής κλίνης στον οποίο τοποθετούνταν μάζα δεντρολίβανου ίση με 20 g και είχαν χρονική διάρκεια 1h. Ο διαλύτης διαβιβάζεται στον εκχυλιστήρα με τη βοήθεια περισταλτικής αντλίας και οι παράμετροι που αριστοποιούνται είναι η ροή του διαλύτη μέσω του εκχυλιστήρα, το είδος του διαλύτη, η κοκκομετρία του υλικού, ο βαθμός άλεσης και η θερμοκρασία εκχύλισης.