Διαστασιολόγηση και έλεγχος συστήματος αφαλάτωσης τροφοδοτούμενου από ανεμογεννήτρια - Καραφυλλάκης, Ηλίας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία έχει αντικείμενο την σχεδίαση ενός αυτόνομου συστήματος αφαλάτωσης, η εγκατάσταση του οποίου είναι ανεξάρτητη από την ύπαρξη δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, καθιστώντας το έτσι ιδανικό για χρήση σε απομακρυσμένες περιοχές. Κύρια πηγή ενέργειας του συστήματος αποτελεί μια Α/Γ. Ωστόσο για να αντιμετωπιστεί η έντονη μεταβλητότητα της αιολικής παραγωγής και να εξασφαλιστεί η συνεχής παροχή πόσιμου νερού θα εγκατασταθεί επικουρικά συστοιχία μπαταριών και ηλεκτροπαραγωγικό ζεύγος τροφοδοτούμενο με καύσιμο diesel. Αρχικά πραγματοποιείται εκτενής αναφορά στις χρησιμοποιούμενες διάταξης αφαλάτωσης ώστε να επιλεγεί η κατάλληλη για την συγκεκριμένη εφαρμογή και στην συνέχεια επιχειρείται πλήρης μοντελοποίηση της λειτουργίας του. Με χρήση του μοντέλου αυτού γίνεται η σχεδίαση του συστήματος ελέγχου του. Πιο συγκεκριμένα δομείται ως πρόβλημα βελτιστοποίησης ο αλγόριθμος που ορίζει την λειτουργία και διαχείριση του συστήματος, με σκοπό να καθοριστεί η βέλτιστη διαχείριση των επιμέρους συνιστωσών του, ώστε να παράγεται πόσιμο νερό σε όσο το δυνατό χαμηλότερο κόστος, με καλά χαρακτηριστικά λειτουργίας της μονάδας αφαλάτωσης. Στη συνέχεια πραγματοποιείται ενεργειακή προσομοίωση της λειτουργίας του συστήματος σε ετήσια βάση με στόχο να διερευνηθεί η επίπτωση της μεταβολής των διαφόρων παραμέτρων του στο κόστος παραγωγής νερού αλλά και γενικά στα λειτουργικά χαρακτηριστικά του συστήματος. Μέσα από αυτή την διαδικασία έγινε απόπειρα βέλτιστής διαστασιολόγησης όλων των συνιστωσών του, δηλαδή της ισχύος της Α/Γ και του Η/Ζ, της δυναμικότητας παραγωγής της μονάδας αφαλάτωσης και της ισχύος και χωρητικότητας των μπαταριών.