Τεχνοοικονομική ανάλυση και σύγκριση τεχνολογιών συμπαραγωγής από αστικά απορρίμματα του Δήμου Σικυωνίων - Σαρλά, Βασιλική- Παγώνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2018)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία έχει ως αντικείμενο την Τεχνοοικονομική ανάλυση και σύγκριση τεχνολογιών συμπαραγωγής από αστικά απορρίμματα του Δήμου Σικυωνίων. Κρίθηκε σκόπιμο να γίνει συγκριτική ανάλυση δύο μεθόδων θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων με τη χρήση πραγματικών δεδομένων από το Δήμο Σικυωνίων . Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο πραγματοποιείται μία συνοπτική παρουσίαση της υφιστάμενης διαχειριστικής κρίσης των αστικών στερεών απορριμμάτων (ΑΣΑ) και του αντίστοιχου θερμικού πλαισίου σε Ευρώπη και Ελλάδα. Στο δεύτερο κεφάλαιο, παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται το πρόβλημα της διαχείρισης των ΑΣΑ συγκεκριμένα στο Δήμο Σικυωνίων, που αποτελεί και τη περίπτωσης μελέτης. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύονται οι τέσσερις μέθοδοι θερμικής επεξεργασίας ΑΣΑ, με έμφαση στις δύο που θα προσομοιωθούν. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται η μοντελοποίηση των συστημάτων θερμικής επεξεργασίας της αποτέφρωσης και της αεριοποίησης με το πρόγραμμα ASPEN plus. Παρουσιάζονται οι παράμετροι εισόδου, η διαστασιολόγηση και τα κριτήρια επιλογής τιμών για τα μεγέθη που απαιτείται να εισαχθούν. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η οικονομική ανάλυση των υπό μελέτη μονάδων. Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο, παρατίθενται τα συμπεράσματα της μεταπτυχιακής εργασίας, αλλά και προτάσεις για περαιτέρω μελέτη των συγκεκριμένων μεθόδων διαχείρισης αστικών απορριμμάτων.