Επίδραση της ηλικίας της λάσπης στο ενεργειακό ισοζύγιο ενός αερόβιου βιολογικού καθαρισμού αστικών λυμάτων - Τσαγδής, Χαράλαμπος (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να διαπιστώσουμε με πιο τρόπο επιδρά η ηλικία της λάσπης ,η οποία είναι κύρια σχεδιαστική παράμετρος ενώς βιολογικού,στο ενεργειακό ισοζύγιο όταν εμείς αρχίζουμε να του θέτουμε αυθέρετες τιμές εντώς των προβλεπόμενων ορίων παντα.. Αρχικά γίνεται αναφορά στην αερόβια επεξεργάσια, σε τύπους που μας υπολογίζουν σημαντικές κατασκευαστικές παραμέτρους, καθώς και στα συστήματα ενεργούς ιλυος και στο τρόπο λειτουργίας τους.Η μοντελοποίηση της ενεργούς ιλύος έχει κάποια πλεονεκτήματα τα οποία αναφέρονται παρακάτω. Έπειτα γίνεται εκτενής αναφορά στις απαιτήσεις ενώς βιολογικού καθαρισμού σε οξυγώνο και πως καταναλώνεται αυτο. Εν συνεχεία αναφέρονται τα συστήματα αερισμού , ο διαχωρισμος τους σε υποβρύχια και επιφανειακά,καθώς και πλεονεκτήματα και μειωνεκτήματα αυτων. Μετέπειτα γίνεται αναφορά στα δεδομένα τα οποία χρειάστηκαν για να κατασκευαστεί το πρόγραμμα πάνω στο οποίο βασίστηκε η διπλωματική και τα οποία αντιστοιχούν σε αστικά λύματα μίας πόλης 2000 κατοίκων περίπου. Ενώ επιπρόσθετα γίνεται λεπτομερής περιγραφή των συναρτήσεων των οποίων χρησημοποιήθηκαν για τη κατασκευή του προγράμματος. Τα αποτελέσματα που εξάγαμε έδειξαν ότι το Θc( ηλικία λάσπης) είναι αντιστρώφος ανάλογο του Px (περίσσεια λάσπης). Η απόδοση της αερόβιας επεξεργασίας όσο αναφορά το BODεξόδου σταθεροποιείται κοντά στο 95% μετά τη 10η ημέρα. Ενώ το ενεργειακό ισοζύγιο του βιολογικού καθαρισμού όπου εξετάζουμε σε αυτή τη περίπτωση μεγιστοποιείται στις πρώτες τρεις ημέρες. Κάτι που γεννάει και άλλα ερωτήματα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τη γενικότερη περιρρέουσα ατμόσφαιρα των τελευταίων δεκαετιών.