Συγκρίσεις για την ενεργειακή απόδοση κτιρίου - Καζάντζας, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2018)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι αρχικά να εξετάσει τις ενεργειακές απαιτήσεις και καταναλώσεις ενός υφιστάμενου κτιρίου. Στη συνέχεια να αναλύσει διαφορετικές επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και συνδυασμό αυτών. Ως μελέτη περίπτωσης επιλέχτηκε τετραόροφο κτίριο στο Περιστέρι Αττικής κατασκευασμένο το 2004, το οποίο περιλαμβάνει ένα γραφείο στο ισόγειο και μία κατοικία στους υπόλοιπους ορόφους. Με τη βοήθεια του λογισμικού ΤΕΕ – Κ.Εν.Α.Κ. γίνεται αρχικά η ενεργειακή προσομοίωση του κτιρίου και στη συνέχεια εξετάζονται διάφορες επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που αφορούν την αλλαγή κουφωμάτων, την αλλαγή συστήματος φωτισμού (για το γραφείο), την εισαγωγή Φ/Β συστήματος και την εισαγωγή θερμικού ηλιακού συστήματος (για την κατοικία), ενώ μελετώνται και συνδυασμοί κάποιων από από τις παραπάνω επεμβάσεις. Στη συνέχεια επιλέγεται το πρόγραμμα energy plus ώστε να μελετηθεί η επίδραση που θα έχει στις ενεργειακές καταναλώσεις του κτιρίου η εισαγωγή τοίχων Trombe στο γραφείο. Σημειώνεται, ότι η αλλαγή του λογισμικού είναι αναγκαία, αφού το λογισμικό ΤΕΕ – Κ.Εν.Α.Κ. δεν προσφέρει ακόμα τη δυνατότητα εκτέλεσης υπολογισμών για παθητικά ηλιακά συστήματα. Τέλος, επιχειρείται σύγκριση των ενεργειακών καταναλώσεων που προκύπτουν από την ενεργειακή προσομοίωση των δύο λογισμικών.