Περιγραφικές λογικές με αυτοματοποιημένη συλλογιστική και μηχανική μάθηση - Παλασσόπουλος, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2018)
Η παρούσα εργασία παρουσιάζει τις Περιγραφικές Λογικές και τις εφαρμογές τους στην Αυτοματοποιημένη Συλλογιστική και στην Μηχανική Μάθηση, ως επιμέρους κλάδων του ευρύτερου πεδίου της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στο αρχικό Κεφάλαιο, παρουσιάζεται το αναγκαίο γενικό πλαίσιο εφαρμογής των Περιγραφικών Λογικών στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ξεκινώντας από την έννοια της Αναπαράστασης Γνώσης και συνεχίζοντας με τις έννοιες της Οντολογίας στην Πληροφορική, του Σημασιολογικού Ιστού και της Γλώσσας Οντολογίας Ιστού OWL. Η ανάπτυξη αυτή οδηγεί στην τεκμηρίωση των σημαντικών πλεονεκτημάτων της χρήσης Περιγραφικών Λογικών για τους σκοπούς της Τεχνητής Νοημοσύνης.