Πλεύση (Μικρή Πρέσπα) - Παπαϊωάννου, Αντζελίνα (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά μια πλωτή κατασκευή για την λιμναία περιοχή των Πρεσπών. Μετά την επίσκεψη στο τοπίο μελέτης διαπιστώθηκε πως αναφερόμαστε για έναν τόπο πλήρως αποκομμένο και απομακρυσμένο από αυτό που ορίζουμε ως δυτικό πολιτισμό. Ένα τοπίο που σε φέρνει πιο κοντά στη φύση και σε εγκιβωτίζει ανάμεσα στον ουρανό και το νερό δηλαδή ένα τοπίο υπερβατικό. Η παρούσα συνθήκη λόγω της πυκνής ανάπτυξης των καλαμιών στο παράκτιο μέτωπο της λίμνης δεν επιτρέπει την θέαση του νερού πόσο μάλλον τη βίωση αυτού. Έτσι, στόχος της διπλωματικής αποτέλεσε η δημιουργία μιας κινούμενης πλωτής κατασκευής που θα φέρει το σώμα πιο κοντά στο νερό και θα του προσφέρει μια ιδιαίτερη χωρική εμπειρία επιτρέποντας του να κατοικίσει τη λίμνη, να παρατηρήσει το τοπίο και να ακούσει μια ιδιαίτερη μουσική συμφωνία. Αναφερόμαστε δηλαδή για μια πρόταση που έχει ως βάση τις αισθήσεις. Σε μια εποχή που δίνεται έμφαση στη φόρμα προτείνεται μια κατασκευή με στοιχειώδη χαρακτηριστικά που δεν θα έρθουν να ανταγωνιστούν το περιβάλλον αλλά θα εξαφανιστούν σε αυτό διατηρώντας τη σιωπή της λίμνης.