Σίφνος: αφετηρία μιας περιήγησης - ένα συγκρότημα θεματικού τουρισμού - Βουδούρη, Ίρις-Παρασκευή (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Με τον θεματικό τουρισμό, οι άνθρωποι αναζητούν ένα διαφορετικό τρόπο αναψυχής, ο οποίος συνδέεται με την διατήρηση της τοπικής κουλτούρας, την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος αλλά και με την αποφυγή της χρήσης υπηρεσιών μαζικού τουρισμού. O πολιτιστικός τουρισμός συγκεκριμένα αποτελεί μία από τις ταχύτερα και πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο. Το θέμα που πραγματεύεται αυτή η διπλωματική είναι η ανάπτυξη των μορφών του θεματικού τουρισμού στα νησιά των Κυκλάδων, καθώς δημιουργούν εξαιρετικά πρόσφορες συνθήκες για την ανάπτυξη του. Συγκεκριμένα προτείνεται η δημιουργία ενός συγκροτήματος θεματικού τουρισμού στο νησί της Σιφνου που αποτελεί την αφετηρία μιας περιήγησης σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Μέσα σε αυτό, ο επισκέπτης - ταξιδιώτης, έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για την ιστορία και τον πολιτισμό των Κυκλάδων, να συμμετάσχει σε εργαστήρια αγγειοπλαστικής, ζωγραφικής και γαστρονομίας - τέχνες για τις οποίες φημίζεται το νησί- καθώς και να παραμείνει σε κατοικίες ικανές να φιλοξενήσουν από δύο εώς τέσσερα άτομα.