Καλλιτεχνικό Σχολείο στην Καλαμάτα - Κούτρος, Θεόδωρος (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Η διπλωματική εργασία αφορά στον σχεδιασμό ενός Καλλιτεχνικού Σχολείου στην πόλη της Καλαμάτας. Η επιλογή του θέματος έγινε βάση της ανάλυσης, από την οποία καταδείχθηκε η ανάγκη ανέγερσης κτιρίων εκπαίδευσης στην πόλη και ο σημαντικός ρόλος του τομέα των τεχνών σε αυτή σήμερα και στο παρελθόν. Ο σκοπός των Καλλιτεχνικών Σχολείων αφορά, εν γένει, στην ενθάρρυνση των μαθητών για τις τέχνες και την επαγγελματική τους προετοιμασία. Περιλαμβάνονται τρεις κατευθύνσεις: χορού, θεάτρου-κινηματογράφου και εικαστικών τεχνών. Η θέση του οικοπέδου βρίσκεται σε εγγύτητα ως προς κύριες υποδομές εκπαίδευσης και τεχνών και περιοχή με χαρακτηριστικά αγροτικού περιβάλλοντος. Η επίλυση του κτιρίου ξεκινά από την ένταξη αυτού στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο την άρθρωση ως προς τη λειτουργία (καλλιτεχνική, εκπαιδευτική) και χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος χώρου του οικοπέδου (αστικός ιστός, αστικό πράσινο, καλλιέργειες, νερό, λίθος). Διακρίνονται, λειτουργικά, τέσσερις επιμέρους ενότητες: αίθουσες διδασκαλίας, κοινόχρηστοι χώροι, βοηθητικοί χώροι και προαύλια-ελεύθεροι χώροι. Οι κύριες συνθετικές αποφάσεις αφορούν στην οργάνωση των αιθουσών διδασκαλίας σε τρεις ενότητες επιμήκους σχήματος, των κοινόχρηστων χώρων ενδιάμεσα αυτών, των βοηθητικών χώρων και των κατακόρυφων κινήσεων στις αρθρώσεις των πιο πάνω και δύο προαυλίων-αιθρίων διαφορετικών δραστηριοτήτων, με διατήρηση μέρους του υφιστάμενου ελαιώνα στη φυσική στάθμη του εδάφους, για την αξιοποίηση αυτού στα μαθήματα Καλλιτεχνικής Παιδείας.