Κέντρο κοινωνικής επανένταξης τοξικοεξαρτημένων ατόμων - Κατάρας, Δημήτρης Μαρίνος (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Η διπλωματική αυτή επιχειρεί να δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα κτιριακών μονάδων για την κοινωνική επανένταξη τοξικοεξαρτημένων στη περιοχή του Περισσού. Ένα σύνολο κτιρίων που θα φιλοξενεί καλλιτεχνικά εργαστήρια, χώρους εκθέσεων και εκδηλώσεων, μονάδες ψυχολογικής θεραπείας και στην ιδανική του μορφή θα αποτελεί στοιχείο ενός δικτύου από αντίστοιχες μονάδες στην πόλη. Για το λόγο αυτό επιλέγεται μια έκταση 5 στρεμμάτων η θέση της οποίας ευνοεί τη λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου. Το οικόπεδο επιλέγεται με κύριο γνώμονα την εύκολη πρόσβαση των εξαρτημένων καθώς και την αποφυγή δημιουργίας ενός γκέτου. Ανάμεσα σε ένα κέντρο υπερτοπικού εμπορίου, την κεντρική πλατεία του Περισσού, δύο σχολεία, και σε μία γειτονιά ήσυχη και φιλική και με έντονο το στοιχείο της φύσης, η συνθετικοί άξονες της συγκεκριμένης διπλωματικής οδηγούν στη δημιουργία ενός συμπλέγματος κτιριακών μονάδων, που διαρθρώνονται γύρω από δύο κεντρικές πλατείες. Η τοπογραφία του οικοπέδου επιτρέπει τη διατήρηση των φυσικών ροών της γειτονίας, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας μιας διαβαθμισμέμης ιδιοτικότητας των λειτουργιών του κέντρου, οδηγώντας σε μία ποικιλία δράσεων, υφών, ακουστικών και οπτικών αισθήσεων. Γύρω απο τη βορειοανατολική πλατεία αναπτύσσονται τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, ο χώρος των εκθέσεων καθώς και ένα μικρό καφέ. Στη δεύτερη πλατεία νοτιοδυτικά του οικοπέδου τοποθετούνται οι χώροι της διοίκησης και της ψυχοθεραπείας ενώ μία μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων έρχεται να συμπληρώσει ένα από τα μέτωπα της πλατείας.