Από τη φυματίωση στην ψυχική ασθένεια: πανεπιστημιακή κλινική στο Σανατόριο Πάρνηθας - Δερμιτζάκη, Βασιλική (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Η διπλωματική μας αφορά την αποκατάσταση του σανατορίου της Πάρνηθας και την επανάχρησή του ως πανεπιστημιακή ψυχιατρική κλινική, για πάσχοντες από κατάθλιψη και άλλου είδους ψυχικές διαταραχές. Περιλαμβάνει ένα τμήμα ενηλίκων και ένα τμήμα εφήβων τα οποία τοποθετούνται στο κτίριο του σανατορίου, ενώ, για τις πανεπιστημιακές και εκπαιδευτικές ανάγκες της κλινικής προτείνεται ένα νέο κτίριο. Λόγω της χρήσης, ζητούμενο ήταν ο χώρος να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και να λειτουργεί ως θεραπευτικό περιβάλλον. Αυτό επιτυγχάνεται, πρώτον, από την επιλογή της τοποθεσίας και, δεύτερον, από την αντίληψη της κλινικής, όχι ως νοσοκομείο αλλά, ως κοινότητα. Στόχος ήταν η καλύτερη δυνατή διαχείριση του υπάρχοντος κτιρίου και όχι η διατήρησή του. Οι πολλές αλλαγές που υπέστη, από την κατασκευή του έως την οριστική εγκατάλειψή του, αλλοίωσαν τη μορφή του και το καταπόνησαν. Μέσα από το σχεδιασμό στόχος ήταν η ανάδειξη των βασικών συνθετικών του αρχών, η χρήση του εσωτερικού με ευέλικτο τρόπο και, παρά την απαιτητική νέα χρήση, η μείωση του μεγάλου του όγκου ώστε να έρθει πιο κοντά στην ανθρώπινη κλίμακα και να ενταχθεί καλύτερα στο περιβάλλον. Το νέο κτίριο τοποθετείται απέναντι από το παλιό, δημιουργώντας ανάμεσά τους ένα αίθριο - πυρήνα της κλινικής. Παρά την απλότητα και το μικρό του μέγεθος, το νέο κτίριο έχει μία δυναμικότητα που, χωρίς να υποβιβάζει την ύπαρξη του σανατορίου, το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ συνολικά, το συγκρότημα δένει αρμονικά.