Ενσωμάτωση κοινωνικών αλληλεπιδράσεων σε τεχνολογικές καινοτομίες : ψηφιακή ζωή (?) στην Αθήνα - Αλεξίου, Ελένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Η διπλωματική εργασία κάνει απόπειρα να σκιαγραφήσει εφαρμογές τεχνολογικής καινοτομίας που ενσωματώνουν κοινωνικές αλληλεπιδράσεις της καθημερινότητας. Η έρευνα εστιάζει στην εύρεση και αποτίμηση εφαρμογών που διασυνδέουν τον πραγματικό χώρο με τον ψηφιακό, προκειμένου, να συνεισφέρουν στην εξασφάλιση των αναγκών αδύναμων στρωμμάτων σε «δύσκολες» περιοχές. Αναζητούνται καινοτομίες που να απευθύνονται σε κοινωνικές ανάγκες του πληθυσμού με απώτερο σκοπό, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Αρχικά, μέσω της διεξαγωγής συνεντεύξεων σε επιχειρήσεις που ενσωματώνουν στην λειτουργία τους τις έννοιες που διερευνώνται, εντοπίζονται συστατικά χαρακτηριστικά της αλληλεπίδρασης πραγματικού και ψηφιακού χώρου. Η αδυναμία εντοπισμού ποσοτικών στοιχείων οδήγησε στην ανάγκη εστίασης σε υπο-περιοχή της Αθήνας που η ποιότητα ζωής θεωρείται «υποβαθμισμένη» μέσω κριτηρίων εντοπισμού. Προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα έρευνας σκιαγραφείται η χάραξη πολιτικής του Δήμου ενώ, παρουσιάζονται ψηφιακές εφαρμογές που κάνουν απόπειρα να αγγίξουν την καθημερινότητα των κατοίκων. Μέσω της συλλογής ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων με συνεντεύξεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές στις δομές του Δήμου, επιχειρείται να αποδοθεί ο βαθμός στον οποίο η εφαρμογή της τεχνολογικής καινοτομίας συνεισφέρει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων «υποβαθμισμένης» περιοχής. Στη συνέχεια, μέσω ποιοτικής έρευνας με συνεντεύξεις σε ανθρώπους-κλειδί της περιοχής επιχειρείται να αποδοθεί ο βαθμός επίδρασης των τεχνολογικών καινοτομιών στην ψηφιακή και κοινωνική ζωή των κατοίκων. Η έρευνα καταλήγει στην σκιαγράφηση βασικών χαρακτηριστικών των καινοτομιών αυτών, του βαθμού που αφουγκράζονται βασικές ή κοινωνικές ανάγκες και συνεισφέρουν στην καθημερινότητα.