Διερεύνηση του μίγματος πρώτων υλών παραγωγής τσιμέντου - Γιακαλής, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών. Εργαστήριο Μεταλλουργίας, 2018)
Πρόκειται για μία διπλωματική διατριβή η οποία ελέγχει τις παραμέτρους που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, για τη δημιουργία τσιμέντου της επιθυμητής ποιότητας.Στόχος αυτής της διπλωματικής διατριβής, υπό τον τίτλο «Διερεύνηση του Μίγματος Πρώτων Υλών Παραγωγής Τσιμέντου», είναι η ανάλυση των πρώτων υλών που συνθέτουν γενικά το κλίνκερ τσιμέντου, η παρουσίαση των βασικών ιδιοτήτων που είναι οι πλέον επιθυμητές για τη χρήση του ως προϊόν, η επεξήγηση όλων των διεργασιών που συνθέτουν την παρα- γωγική του διαδικασία, καθώς και η μελέτη της συμπεριφοράς και των ιδιοτήτων του, αναλόγως των αλλαγών που προκαλούνται επεμβαίνοντας στη χημική του σύσταση με ρύθμιση της αναλογίας των πρώτων υλών. Ιδιαίτερη έμφαση έχει επίσης δοθεί στα είδη και τις ιδιότητες των περιστροφικών καμίνων που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή του κλίνκερ και συγκεκριμένα, το πώς αυτές επηρεάζουν το τελικό προϊόν, που είναι το κλίνκερ. Επίσης αναλύονται τα λειτουργικά μέρη της περιστροφικής καμίνου, καθώς και τα κριτήρια και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι που λαμβάνονται υπόψη για την επιλογή της κατάλληλης περιστροφικής καμίνου για την παραγωγή κλίνκερ τσιμέντου.