Επισκόπηση και συγκριτική μελέτη πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της τεχνολογίας Blockchain στο χώρο της υγείας - Κουτάκης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2018)
Το Blockchain είναι μία αρκετά πρόσφατη τεχνολογική εφεύρεση. Στις μέρες μας αντιμετωπίζουμε μια κρίσιμη ανάγκη για την ύπαρξη μιας νέας καινοτομίας στο χώρο της Υγείας και της ιατρικής περίθαλψης. Στην εργασία αυτή θα πραγματοποιηθεί εκτενής έλεγχος για τα οφέλη εφαρμογής ενός συστήματος Blockchain που να παρέχει στους ασθενείς ένα πλήρη, αμετάβλητο ηλεκτρονικό φάκελο υγείας και με εύκολη πρόσβαση στις ιατρικές τους πληροφορίες, που αφορούν το ιατρικό ιστορικό τους. Ταυτόχρονα θα ελεγχθούν τα συνολικά οφέλη που υπόσχεται μια εφαρμογή Blockchain στο ευρύτερο χώρο της Υγείας. Ωστόσο εξετάζοντας τις μοναδικές ιδιότητες ενός τέτοιου συστήματος θα μελετήσουμε πώς διαχειρίζεται τον έλεγχο ταυτότητας, την εμπιστευτικότητα, την υποχρέωση λογοδοσίας και την ανταλλαγή δεδομένων για εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν περιορισμούς για την εφαρμογή μιας τέτοιας τεχνολογίας και θέτουν καίρια ηθικά, κοινωνικά κι άλλα ζητήματα. Έτσι, θα μελετηθούν ορισμένες εφαρμογές που χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία και στο τέλος θα γίνει μία προσέγγιση στο ζήτημα αυτό, μέσω μιας εκτενής επισκόπησης και συγκριτικής μελέτης και θα εκτιμηθεί αν είναι εφικτή η εφαρμογή της τεχνολογίας Blockchain στον τομέα της Υγείας και κατ’ επέκταση στο χώρο της ιατρικής έρευνας. Θα γίνει δηλαδή μία ποιοτική σύγκριση ανάμεσα στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει η εφαρμογή της τεχνολογίας Blockchain στο χώρο της Υγείας.