Susceptibility to corrosion of AH36 and S690 weldments in shipbuilding industry - Λιαδή, Πολυξένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θαλάσσιων Κατασκευών. Εργαστήριο Ναυπηγικής Τεχνολογίας, 2018)
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η σύγκριση δύο ηλεκτροχημικών μεθόδων, της παρεκβολής καμπυλών Tafel και της Ηλεκτροχημικής Εμπέδησης, για την εκτίμηση του ρυθμού διάβρωσης μεταλλικών δοκιμίων. Πειράματα πραγματοποιήθηκαν και με τις δύο τεχνικές σε δοκίμια ΑΗ36 και S690, είτε με συγκόλληση είτε χωρίς. Από τις καμπύλες πόλωσης και από τα γραφήματα Nyquist και Bode οι παράμετροι διάβρωσης, ο ρυθμός διάβρωσης και η αντίσταση πόλωσης, που προέκυψαν από τις δύο τεχνικές, υπολογίσθηκαν και συγκρίθηκαν. Ο ρυθμός διάβρωσης που προέκυψε από την παρεκβολή των καμπυλών Tafel είναι σε συγκρίσιμο εύρος για τα περισσότερα από τα δοκίμια, εκτός από το S690, του οποίο ο ρυθμός διάβρωσης είναι αρκετά χαμηλότερος, και το HLAW S690, το κομμάτι του laser, του οποίου ο ρυθμός διάβρωσης είναι αρκετά χαμηλότερος. Όσον αφορά τις σταθερές Tafel, βρίσκονται κι αυτές σε συγκρίσιμο εύρος για τα περισσότερα δοκίμια, εκτός από τα AH36 με και χωρίς N2, των οποίων η ανοδική σταθερά είναι αρκετά χαμηλότερη. Tέλος, η τάση και το ρεύμα της διάβρωσης, E corr και I corr, κυμάνθηκαν σε λογικά επίπεδα εκτός από τα ρεύματα διάβρωσης για τo S690 και το FSW S690, τα οποία ήταν χαμηλότερο και υψηλότερο από τις υπόλοιπες τιμές, αντίστοιχα. Η αντίσταση πόλωσης που προέκυψε από την Ηλεκτροχημική Εμπέδηση κυμάνθηκε σε συγκρίσιμο εύρος για τα περισσότερα δοκίμια, εκτός από το HLAW S690-S690, του οποίου η αντίσταση πόλωσης ήταν πολύ χαμηλότερη. Η μέθοδος Γραμμικής Αντίστασης Πόλωσης εφαρμόστηκε για την εκτίμης τηε αντίστασης πόλωσης. H τάση και το ρεύμα της διάβρωσης, E corr και I corr, κυμάνθηκαν σε λογικά επίπεδα εκτός από την τάση και το ρεύμα διάβρωσης για τo κομμάτι laser του HLAW AH36-AH36, τα οποία ήταν χαμηλότερα από τις αντίστοιχες μέσες τιμές. Η αντίσταση πόλωσης που προέκυψε από την μεθόδου Γραμμικής Αντίστασης Πόλωσης ήταν σε συγκρίσιμο εύρος για τα περισσότερα δοκίμια, εκτός από το laser κομμάτι του HLAW AH36- AH36, του οποίου η αντίσταση πόλωσης ήταν πολύ υψηλότερη. Εν κατακλείδι, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα αποτελέσματα που παράχθηκαν από τη μέθοδο παρεκβολής του Tafel, την Ηλεκτροχημική Εμπέδηση και τη μέθοδο Γραμμικής Αντίστασης Πόλωσης ήταν συγκρίσιμα.