Ανάλυση της επίδρασης των δομικών στοιχείων ενός κτιρίου στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της ενεργειακής προσομοίωσής του στο Revit - Μπάκος, Δημήτρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας. Εργαστήριο Μεταφοράς Θερμότητας, 2018)
Τις τελευταίες δεκαετίες, παρατηρείται μια συνεχής αύξηση της ενέργειας που καταναλώνεται από όλους τους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας. Ο κτιριακός τομέας παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το φαινόμενο, άρα γίνεται επιτακτική η εύρεση τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια και ένας σωστός ενεργειακός σχεδιασμός των νέων ή υφιστάμενων κτιρίων. Ο σωστός ενεργειακός σχεδιασμός του κτιρίου μπορεί να επιτευχθεί μέσω της επιλογής των κατάλληλων υλικών για την κατασκευή των δομικών στοιχείων του κτιρίου. Το θέμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της επίδρασης των δομικών στοιχείων όπως τοίχοι, οροφές ή υαλοπίνακες στην ενεργειακή απόδοσή ενός κτιρίου και η επίτευξη του βέλτιστου συνδυασμού αυτών των στοιχείων για την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης της κατοικίας που μελετάμε. Αρχικά κρίνεται αναγκαία η επεξήγηση κάποιων θεωρητικών εννοιών που θα χρειαστούν στην εργασία και η περιγραφή της μεθόδου που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των θερμικών και ψυκτικών φορτίων. Σημαντική είναι και η αναφορά στην ισχύουσα νομοθεσία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στην Ελλάδα και στους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια όπως ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, η θερμομόνωση και η χρήση παθητικών και θερμικών ηλιακών συστημάτων. Τα λογισμικά των Η/Υ αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των μηχανικών για την ενεργειακή προσομοίωση και μελέτη των κτιρίων. Ένα από αυτά τα λογισμικά είναι και το REVIT της εταιρίας Autodesk το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στην παρούσα διπλωματική εργασία για την ενεργειακή ανάλυση του κτιρίου. Αρχικά περιγράφεται η αρχιτεκτονική σχεδίαση της κατοικίας με την βοήθεια του REVIT, και στη συνέχεια θα γίνει η ενεργειακή προσομοίωση αυτής της κατοικίας στην περιοχή της Αθήνας, με σκοπό την διερεύνηση της επίδρασης των δομικών στοιχείων της κατοικίας στα θερμικά και ψυκτικά φορτία που εμφανίζονται στο κτίριο όπως και στην κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου. Τα αποτελέσματα της εργασίας τονίζουν την δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας που προσφέρει η σωστή επιλογή των δομικών στοιχείων μιας κατοικίας. Ο βέλτιστος συνδυασμός των δομικών στοιχείων οδηγεί στη μείωση των μέγιστων ψυκτικών και θερμικών φορτίων που εμφανίζονται στην κατοικία άρα και στην κατάλληλη επιλογή των συστημάτων κλιματισμού που θα εγκατασταθούν. Επίσης η επιλογή κατάλληλων δομικών υλικών για τα δομικά στοιχεία του κτιρίου οδηγεί στη μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται από το κτίριο άρα στη δημιουργία ενός κτιρίου φιλικό προς το περιβάλλον.