Βελτίωση της ποιότητας ρευστού αλουμινίου Ηλεκτρόλυσης προς Χυτήριο - Πάρλαλη, Αναστασία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2018)
Η παρούσα διπλωματική έχει ως αντικείμενο την βελτίωση της ποιότητας του ρευστού μετάλλου της Ηλεκτρόλυσης προς Χυτήριο παρακολουθώντας δύο δείκτες, την περιεκτικότητα νατρίου και την περιεκτικότητα σιδήρου. Μελετήθηκαν οι διεργασίες της προσθήκης συλλιπάσματος, της απομάκρυνσης της σκωρίας και της προσθήκης σιδήρου για την παραγωγή σιδηρούχων κραμάτων. Για το λόγο αυτό αξιολογήθηκε η εφαρμογή των υπαρχουσών οδηγιών που αφορούν στην προσθήκη συλλιπάσματος με στόχο την απομάκρυνση του νατρίου από το μέταλλο και την προσθήκη σιδήρου. Για το σκοπό αυτό εκπονήθηκε και εκτελέστηκε πλάνο μετρήσεων και αναλύσεων. Παράλληλα υπολογίστηκε η επίδραση των διεργασιών της προσθήκης του συλλιπάσματος και της απομάκρυνσης της σκωρίας αλλά και του χρόνου δράσης του συλλιπάσματος ως παραμέτρων στην μείωση της περιεκτικότητας του νατρίου, με τη λήψη δειγμάτων για την παρακολούθηση της μεταβολής της περιεκτικότητας του νατρίου σε διάφορα στάδια της διεργασίας. Επίσης εξετάστηκε η επίδραση του βάρους των προσθηκών στερεού σιδήρου στο μέταλλο της λεκάνης, διερευνώντας τη σχέση ανάμεσα στη μεταβολή της περιεκτικότητας σιδήρου και το ακριβές βάρος των προσθηκών σιδήρου στις λεκάνες αυτές. Στόχος της παρούσας διπλωματικής αποτελεί η λήψη των κατάλληλων μέτρων και ενεργειών όπως προκύπτουν από την ανάλυση των μετρήσεων, που θα επιφέρουν μείωση της περιεκτικότητας του νατρίου και έλεγχο της περιεκτικότητας σε σίδηρο σε σχέση με τις τιμές στόχους. Σε επόμενο στάδιο προτείνονται τρόποι βελτιστοποίησης και ελέγχου της εφαρμογής των προβλεπόμενων οδηγιών που στοχεύουν στην απομάκρυνση του νατρίου και υποδεικνύεται η ανάγκη ομοιόμορφου τρόπου κοπής των προμηθευόμενων κομματιών σιδήρου.