Μεθοδολογικό πλαίσιο αξιολόγησης δικτύων πληροφοριακών πινακίδων με χρήση συντακτικής ανάλυσης του χώρου σε περιβάλλον GIS. Εφαρμογή σε πέντε δήμους της Αττικής - Θεοδωρίδης, Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στον Τομέα Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού της Σχολής Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ το διάστημα Οκτώβριος 2017 – Ιούνιος 2018. Πραγματεύεται τη χωροθετική ανάλυση του δικτύου των πληροφοριακών πινακίδων με συνδυαστική χρήση συντακτικής ανάλυσης του χώρου της υπό μελέτη περιοχής. Η περιοχή μελέτης είναι πέντε δήμοι ανατολικά των Αθηνών στους πρόποδες του Υμηττού, οι δήμοι Βύρωνα, Καισαριανής, Ζωγράφου, Παπάγου – Χολαργού και Αγίας Παρασκευής. Μελετήθηκαν ως ένα ενιαίο χωρικό σύστημα, επισημαίνοντας όμως συγκριτικές παρατηρήσεις και αποτελέσματα από δήμο σε δήμο . Πραγματοποιείται μια ανάλυση των εννοιών της κατακόρυφης σήμανσης και της συντακτικής ανάλυσης, της διαχείρισης και επεξεργασίας των πινακίδων με Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και την ένταξή τους στο πολεοδομικό και ανθρώπινο περιβάλλον με τη συσχέτισή των αποτελεσμάτων τους με τη συντακτική ανάλυση του χώρου. Τα δεδομένα των πινακίδων συλλέγονται μέσω της εφαρμογής Street View του Google Earth. Για την επεξεργασία τους χρησιμοποιούνται μέθοδοι και τεχνικές στατιστικής και χωρικής ανάλυσης όπως γεωστατικοί δείκτες και ανάλυση εγγύτητας. Οι επεξεργασίες πραγματοποιούνται σε περιβάλλον GIS και στατιστικά πακέτα. Ως προς τη συντακτική ανάλυση, μελετάται το οδικό δίκτυο της περιοχής με χρήση των μέτρων της ενσωμάτωσης, της επιλογής, και της κανονικοποιημένης γωνιακής ενσωμάτωσης και επιλογής. Δημιουργούνται δείκτες αξιολόγησης για τις πληροφοριακές πινακίδες, τους προορισμούς που αναγράφουν, και τους σημαντικούς κόμβους της περιοχής. Έτσι, χάρη και στην αξιολόγηση του οδικού δικτύου από τη συντακτική ανάλυση αποκτάται πλήρης εικόνα της κίνησης με αυτοκίνητο στην περιοχή. Με το συνδυασμό των παραπάνω γίνεται η τελική αξιολόγηση που εντάσσει τη μελέτη για τις πινακίδες σε αλληλεπίδραση με την ανθρώπινη κίνηση και τη δομή της πόλης και του δικτύου. Τέλος, για κάθε αποτέλεσμα της αξιολόγησης προτείνεται και αντίστοιχος τρόπος βελτίωσης της κατάστασης της σήμανσης και των προορισμών στην περιοχή με διαφορετική χωροθέτηση ή κατάργηση.