Μαθηματική προτυποποίηση του κυτταρικού πολλαπλασιασμού σε in Vitro σύστημα οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας υπό την επίδραση γλυκοκορτικοειδών - Σιγαλού, Άννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών. Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, 2018)
Αρχικά δίνεται ένα βασικό υπόβαθρο εννοιών και κάποιες απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την κυτταρική σειρά που χρησιμοποιήθηκε, τα πειράματα, τον πειραματικό εξοπλισμό και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την επεξεργασία των πειραματικών αποτελεσμάτων ενώ παρατίθεται και ένα προτεινόμενο μαθηματικό μοντέλο για την περιγραφή του κυτταρικού πολλαπλασιασμού. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και γίνεται περιγραφική στατιστική ανάλυση αυτών, κατά την οποία μελετάται η ανάπτυξη των κυτταρικών πληθυσμών (τόσο των συνολικών, όσο και των επιμέρους -δηλαδή αυτών που βρίσκονται στην εκάστοτε φάση του κυτταρικού πολλαπλασιασμού) υπό την επίδραση διαφορετικών συγκεντρώσεων πρεδνιζολόνης. Κατά την ανάλυση αυτή σχολιάζεται η συμπεριφορά των κυττάρων αυτών και συγκρίνονται μεταξύ τους οι πληθυσμοί που πολλαπλασιάστηκαν σε περιβάλλοντα με διαφορετικές συγκεντρώσεις πρεδνιζολόνης, καθώς και οι πληθυσμοί υπό την επήρεια πρεδνιζολόνης σε σχέση με το πείραμα ελέγχου. Μετά τη στατιστική ανάλυση, η ανάπτυξη των κυτταρικών πληθυσμών προσεγγίζεται από γνωστές συναρτήσεις και υπολογίζονται ενδεικτικά οι τιμές των σταθερών συντελεστών για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Έπειτα γίνεται μια προσπάθεια βελτιστοποίησης του προτεινόμενου μαθηματικού μοντέλου καθώς και εκτίμηση των παραμέτρων αυτού. Παρουσιάζονται ενδεικτικά διαγράμματα για συγκεκριμένα πειραματικά δεδομένα. Τέλος αποτιμούνται τα συμπεράσματα την στατιστικής ανάλυσης καθώς και η καταλληλότητα του βελτιστοποιημένου μαθηματικού μοντέλου.