Ανάλυση και σχεδιασμός μονόστρωτων δικτυωτών μεταλλικών κελυφών - Μπαλή, Άντζελο (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2018)
Στην σημερινή εποχή, η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των αριθμητικών μεθόδων έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση του σχεδιασμού και της ανάλυσης των μονόστρωτων δικτυωτών κελυφών. Ο σχεδιασμός αυτός βασίζεται σε συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο μελετητής ώστε τα αποτελέσματα των αναλύσεων να είναι αξιόπιστα. Ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει τα λαμβάνονται υπόψη στην φάση του σχεδιασμού είναι η επιλογή της κατάλληλης γεωμετρίας, οι συνοριακές συνθήκες, η κατανομή των φορτίων, η δυσκαμψία των συνδέσεων και οι γεωμετρικές ατέλειες ώστε η μοντελοποιήση και οι αναλύσεις να είναι ορθές. Στο αρχικό κομμάτι της διπλωματικής εργασίας μελετάται η απόκριση ενός μονόστρωτου δικτυωτού θόλου υπό κατακόρυφη ομοιόμορφη φόρτιση. Το μοντέλο του θόλου προσομοιώνεται με ελαστικές συνοριακές συνθήκες, ενώ οι συνδέσεις στους κόμβους του φορέα γίνονται με ελατήρια ώστε να ληφθεί υπόψη στην ανάλυση και η καμπτική δυσκαμψία των συνδέσεων. Στην συνέχεια αναπτύσσονται αλγόριθμοι τόσο για το γεωμετρικό σχεδιασμό των μονόστρωτων δικτυωτών κελυφών όσο και για την μετατροπή τους σε μοντέλα πεπερασμένων στοιχείων. Στις παραμετρικές αναλύσεις της παρούσας διπλωματικής εργασίας μελετάται η επιρροή των φορτίων ανέμου σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 1, η επίδραση της λυγηρότητας των μελών καθώς και ο λόγος ύψους προς άνοιγμα στην απόκριση των μονόστρωτων δικτυωτών θόλων. Επιπλέον, εξετάζεται παραμετρικά η επιρροή της καμπτικής δυσκαμψίας των συνδέσεων στο φορτίο αντοχής των σφαιρικών θόλων. Οι τιμές των στροφικών δυσκαμψιών κυμαίνονται από μικρές τιμές για αρθρώσεις έως πολύ μεγάλες όπου πρακτικά οι συνδέσεις θεωρούνται άκαμπτες. Στην τελευταία ενότητα της διπλωματικής εργασίας σχεδιάζονται και αναλύονται δυο μοντέλα μονόστρωτων δικτυωτών κελυφών με ελεύθερη μορφή. Η φόρτιση των μοντέλων είναι ομοιόμορφη και στις αναλύσεις έχει ληφθεί υπόψη η μη γραμμικότητα γεωμετρίας, η μη γραμμικότητα υλικού καθώς και οι γεωμετρικές ατέλειες.