Χρονική μεταβολή ηλεκτρικών παραμέτρων εδάφους - Διάφας, Γεώργιος (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της συμπεριφοράς διαφόρων βελτιωτικών υλικών γείωσης, που χρησιμοποιούνται ευρέως στα συστήματα γείωσης, για τη διατήρηση της τιμής της αντίστασης γείωσης σε χαμηλά επίπεδα, καθώς και η μελέτη της χρονικής μεταβολής διαφόρων ηλεκτρικών παραμέτρων του εδάφους. Η απόδοσή τους εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά και τον χρόνο, ενώ η χαμηλή τιμή της αντίστασης γείωσης που επιτυγχάνουν έχει ως αποτέλεσμα την ασφάλεια του προσωπικού και του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού της εγκατάστασης. Στο πλαίσιο αυτής της διπλωματικής εργασίας πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις της ειδικής αντίστασης του φυσικού εδάφους και της αντίστασης γείωσης πέντε κατακόρυφων ηλεκτροδίων τύπου ράβδου, από τα οποία, το ένα ήταν εγκατεστημένο απευθείας στο έδαφος (ηλεκτρόδιο αναφοράς) και τα υπόλοιπα τέσσερα εντός βελτιωτικών υλικών. Επιπρόσθετα, με χρήση του συνόλου των μετρήσεων της ειδικής αντίστασης του εδάφους, οι οποίες υλοποιήθηκαν, τόσο κατά την εκπόνηση της παρούσας διπλωματικής εργασίας, όσο και κατά την εκπόνηση προηγούμενων ερευνητικών εργασιών, πραγματοποιήθηκε προσομοίωση του εδάφους της πειραματικής διάταξης με σκοπό την ανάπτυξη ισοδύναμων πολυστρωματικών μοντέλων (μονοστρωματικό, διστρωματικό και τριστρωματικό μοντέλο), μέσω του ειδικού λογισμικού πακέτου CDEGS, και στη συνέχεια έγινε αξιολόγηση αυτών και σύγκριση μεταξύ τους. Τέλος, υπολογίστηκαν τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια (όρια ασφαλείας) των βηματικών τάσεων και τάσεων επαφής, που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σφάλματος προς τη γη, για διστρωματικό και τριστρωματικό μοντέλο εδάφους και μελετήθηκε η μεταβολή τους συναρτήσει των εποχικών μεταβολών και της βροχόπτωσης.