Υπολογιστική μελέτη θραύσης ελαστομερικών δικτύων - Κονιαλίδης, Ευάγγελος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών (ΙΙΙ), 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στη μελέτη και τα χαρακτηριστικά των προσομοιώσεων θραύσης των ελαστομερών. Το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο είναι σε σχετικά πρώιμο στάδιο και εμφανίζει ιδιαίτερα σημαντικό ερευνητικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον. Αρχικά, παρατίθενται οι βασικές ιδιότητες που διέπουν ένα πολυμερικό υλικό ώστε να θεωρείται ελαστομερές. Προσδιορίζονται επίσης οι εξισώσεις για την πρόρρηση των μηχανικών παραμέτρων. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις μοριακές προσομοιώσεις και οριοθετούνται τα υπολογιστικά χαρακτηριστικά που εφαρμόζονται. Ακολουθεί εκτενής ανάλυση περί της μηχανικής αντοχής ομοιοπολικού δεσμού στα ελαστομερή. Συγκεκριμένα, περιγράφεται ο μηχανισμός, το δυναμικό και λοιπές θεωρητικές προσεγγίσεις που συνιστούν το μοντέλο θραύσης του δεσμού. Βάσει αυτού μελετάται η συμπεριφορά του χρόνου θραύσης καθώς και η επίδραση των φορτίων δύναμης και παραμόρφωσης στη δύναμη θραύσης. Τέλος υποβάλλεται σε παραμόρφωση ένα δείγμα πολυαιθυλενίου βάσει ενός υπολογιστικού μοντέλου σύμφωνου με τη θεωρητική διερεύνηση που προηγήθηκε. Σαν εξαγόμενα προκύπτουν εκφράσεις για τη μέγιστη παραμόρφωση και τάση που οριοθετούν τη μηχανική αντοχή του δικτύου. Γίνεται αντιπαραβολή με βιβλιογραφικές τιμές και αξιολογείται συνολικά η μέθοδος.