Συγκριτική αξιολόγηση για την εφαρμογή μεθόδων δημιουργίας χαρτών παράλλαξης - Μεγαρίτης, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας, 2018)
Σε αυτήν την διπλωματική εργασία αναπτύχθηκαν σύντομα προγράμματα (script) με σκοπό να παραχθούν χάρτες παράλλαξης (disparity maps) με διάφορες μεθόδους και να γίνει εφικτή η αξιολόγηση τους. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα από την ιστοσελίδα Middlebury Stereo Vision. Προσδιορίστηκαν οι διαφορές των χαρτών παράλλαξης που παρήχθησαν από τους «ιδανικούς χάρτες παράλλαξης» όπως δίνονται στην σχετική ιστοσελίδα. Τέλος υπολογίστηκαν στατιστικοί δείκτες των διαφορών αυτών για την εξαγωγή συμπερασμάτων, αξιολόγησης και σύγκρισης των χαρτών παράλλαξης (disparity maps) και εμμέσως και των μεθόδων παραγωγής τους. Οι στατιστικοί δείκτες που υπολογίστηκαν είναι ο μέσος όρος, η τυπική απόκλιση και τα ιστογράμματα των στοιχείων αυτών. Παρήχθησαν χάρτες παράλλαξης (disparity maps) από δυο συναρτήσεις της opencv και επίσης προγραμματίστηκαν και παρήχθησαν χάρτες με διάφορες μεθόδους υπολογισμού συναρτήσεων κόστους. Αυτές οι μέθοδοι είναι, η μέθοδος του αθροίσματος της απόλυτης διαφοράς (sum of absolute difference), η μέθοδος του αθροίσματος του τετραγώνου της διαφοράς (sum of squared difference), η μέθοδος του κανονικοποιημένου συντελεστή συσχέτισης (Normalized cross – correlation), η μέθοδος του Rank και η μέθοδος του Census. Τέλος υπολογίστηκε ο χρόνος παραγωγής των χαρτών παραλλάξεων για κάθε μέθοδο. Η διπλωματική αποτελείται από πέντε κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο είναι η εισαγωγή και αναφέρεται στον στόχο της εργασίας, την ιστορική αναδρομή του προβλήματος και σε διάφορες προτάσεις βελτίωσής του. Το δεύτερο είναι ένα θεωρητικό κεφάλαιο που αναφέρεται σε πληροφορίες του προβλήματος από την σκοπιά της όρασης των υπολογιστών (computer vision). Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στην θεωρία που χρησιμοποιήθηκε για την επίλυση του προβλήματος. Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφεται η υλοποίηση του προβλήματος και τέλος το πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζει τα συμπεράσματα και αναλύει τα στατιστικά στοιχεία που υπολογίστηκαν. Η διπλωματική εργασία αυτή υλοποιήθηκε προγραμματιστικά με την γλώσσα προγραμματισμού python, σε περιβάλλον idle και χρησιμοποιήθηκαν διάφορες βιβλιοθήκες της γλώσσας αυτής.