Μοντελοποίηση προβλήματος βέλτιστης ένταξης συμβατικών μονάδων και κατανομής φορτίου με ενσωμάτωση τεχνολογιών ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά) και υβριδικών σταθμών παραγωγής - Μηλιώνης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2018)
Στον τομέα του ηλεκτρισμού η επανάσταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ανάγκη για μεγιστοποίηση της αξιοπιστίας, η ανάγκη ικανοποίησης της ζήτησης και η συμμόρφωση με το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο δημιουργούν την ανάγκη ανάπτυξης διάφορων κατάλληλων εργαλείων και μεθόδων. Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζεται ο σχεδιασμός ενός γραμμικού, μικτού – ακεραίου μαθηματικού μοντέλου αναζήτησης βέλτιστης λύσης του προβλήματος της ένταξης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Επίσης, παρατίθενται τα σενάρια προσομοιώσεων που μελετήθηκαν, με τα αποτελέσματά τους, στο ευρύτερο πλαίσιο επίλυσης του προβλήματος του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού. Στόχος του μοντέλου είναι η ελαχιστοποίηση του ημερήσιου κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενός αυτόνομου Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπως ένα Μη Διασυνδεδεμένο Νησί (ΜΔΝ), ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος της συμβατικής παραγωγής, μέσω της κατάρτισης του ωριαίου προγράμματος ένταξης θερμικών μονάδων, ώστε πάντοτε να ικανοποιείται το συνολικό φορτίο. Κατά την επίλυση λαμβάνονται υπόψιν οι λειτουργικοί, και άλλοι, περιορισμοί που επιβάλλονται από τον Κώδικα ΜΔΝ, με απώτερο σκοπό την ασφαλή λειτουργία του συστήματος. To μοντέλο επιτρέπει την επαναληπτική επίλυση του προβλήματος της ένταξης μονάδων, για οποιοδήποτε χρονικό ορίζοντα. Η ανάπτυξη του μοντέλου γίνεται στο λογισμικό GAMS (Generic Algebraic Modeling System) και για την επίλυση χρησιμοποιείται ο επιλυτής CPLEX, ενσωματώνοντας τα απαραίτητα δεδομένα εισόδου μέσω ενός αρχείου excel. Τα αποτελέσματα των μοντελοποιήσεων αποθήκευονται επίσης σε αρχείο excel, επιτρέποντας την μετα – επεξεργασία. Το μοντέλο περιλαμβάνει πηγές ΑΠΕ όπως τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα καθώς επίσης και Υβριδικούς Σταθμούς Παραγωγής, και εξετάζεται η συμπεριφορά του συστήματος σε περιπτώσεις ακραίας διείσδυσής τους. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, και δείχνουν με σαφήνεια την ανάγκη μεγαλύτερης διείσδυσης στο δρόμο για ένα οικονομικά βιώσιμο, οικολογικό και “πράσινο” τεχνολογικά ηλεκτρικό σύστημα.