Πειραματική διερεύνηση της αλληλεπίδρασης δύο κτιρίων εκτεθειμένων σε ατμοσφαιρικό οριακό στρώμα - Λαγγίδης, Απόστολος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ρευστών. Εργαστήριο Τεχνολογικών Καινοτομιών Προστασίας Περιβάλλοντος, 2018)
Για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, μεγάλο ενδιαφέρον αποκτά η μελέτη της ροής γύρω από γεωμετρίες στερεών σωμάτων, όπως τετραγωνικά πρίσματα και κύβους, καθώς και του αερισμού διαμέσου αυτών. Στη βιβλιογραφία είναι όμως σχετικά μικρός ο αριθμός των εργασιών που εξετάζουν την επίδραση των χαρακτηριστικών των ανάντι εισερχόμενων οριακών στρωμάτων στη ροή γύρω από κυβικά σώματα, πόσο μάλλον σε συνδυασμό με την αλληλεπίδραση με ένα δεύτερο ίδιας μορφής σώμα. Επιπρόσθετα, η χρήση μιας μεθόδου, όπως το PIV (Particle Image Velocimetry), που επιτρέπει τη ταυτόχρονη ποιοτική και ποσοτική καταγραφή της ροής σε ένα ολόκληρο επίπεδο, μπορεί να μας βοηθήσει στην συνολικότερη αντίληψη των φαινομένων αυτών. Στη παρούσα εργασία μετράμε με την μέθοδο του Stereo PIV τα πεδία ροής σε δυο επίπεδα σε απόσταση 5 mm από την υπήνεμη και τη προσήνεμη πλευρά του κυβικής γεωμετρίας μοντέλου μας, ύψους 11 cm. Οι ίδιες πλευρές έχουν από ένα ορθογωνικό άνοιγμα 6x90 mm. Σκοπός μας είναι να εξετάσουμε τον αερισμό μέσα από τα ανοίγματα των πλευρών αυτών καθώς και τα χαρακτηριστικά της ροής γύρω από το μοντέλο. Πρώτη παράμετρος του πειράματος ήταν η μορφή του προσπίπτοντος τυρβώδους οριακού στρώματος. Δεύτερη παράμετρος που εξετάστηκε ήταν η ύπαρξη ενός δεύτερου κυβικού σώματος σε θέση δυο υψών του κύβου ανάντι και κατάντι του μοντέλου. Η εγγύτητα των επιπέδων μέτρησης στην επιφάνεια του μοντέλου δημιούργησε προβλήματα από ανακλάσεις φωτός με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές των μετρούμενων επιπέδων να μην λαμβάνεται πληροφορία. Ωστόσο, επιτεύχθηκε με μεγαλύτερη ακρίβεια, η μέτρηση του αερισμού διαμέσου των ανοιγμάτων, με μικρές αποκλίσεις μεταξύ της μετρούμενης εισερχόμενης και εξερχόμενης από το μοντέλο ροής. Από την επεξεργασία των πειραματικών δεδομένων φάνηκε πως ο ρυθμός αερισμού παρουσιάζει μειούμενη τάση για οριακό στρώμα υψηλότερης διάτμησης, ενώ η ύπαρξη δεύτερου σώματος στις ανωτέρω θέσεις τον επηρέαζε επίσης αρνητικά. Η μεγαλύτερη διαφοροποίηση στη μορφή του πεδίου ροής γύρω από το μοντέλο εμφανίστηκε με την τοποθέτηση του δεύτερου κύβου ανάντι. Στη περίπτωση που ο κύβος είχε τοποθετηθεί κατάντι του μοντέλου υπήρξε μικρή διαφοροποίηση.