Χωρική ανάλυση οδηγικής συμπεριφοράς σε αστικά οδικά δίκτυα - Λαγού, Γεωργία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2018)
Η αυξημένη αστικοποίηση και η εκτεταμένη χρήση των Ι.Χ. αυτοκινήτων αυξάνει την ανάγκη για μετακίνηση και καθιστά σημαντική την βελτίωση του επιπέδου της οδηγικής συμπεριφοράς. Σημαντικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή, είναι η χωρική απεικόνιση και ανάλυση των οδηγικών συμβάντων σε χάρτες επικινδυνότητας του οδικού δικτύου. Προς εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού, η έρευνα χρησιμοποιεί πρωτογενή δεδομένα παρακολουθούμενων μεγεθών από έξυπνα κινητά τηλέφωνα ικανών να περιγράψουν την οδηγική συμπεριφορά. Τα δεδομένα αυτά αποτελούν στοιχεία εισόδου για τους αλγορίθμους ομαδοποίησης της οδηγικής συμπεριφοράς που αναπτύχθηκαν. Βάσει των αποτελεσμάτων από τους παραπάνω αλγορίθμους, εντοπίστηκαν τα επικίνδυνα σημεία του δικτύου και αξιολογήθηκε η ομοιομορφία στην οδηγική συμπεριφορά ανάμεσα σε διαφορετικούς χρήστες της εφαρμογής. Τέλος, έγινε η χωρική απεικόνιση των ομάδων που προέκυψαν από την εφαρμογή των αλγορίθμων σε χάρτες επικινδυνότητας με σκοπό να αποτελέσουν εργαλείο ενημέρωσης και προειδοποίησης των οδηγών του δικτύου.