Η τεχνολογία Blockchain στην υπηρεσία της εκπαίδευσης, της έρευνας και των πνευματικών δικαιωμάτων - Φραγκούλης, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Στη σημερινή εποχή των συνεχών συναλλαγών είναι απαραίτητη η διαφύλαξη της αξιοπιστίας από τις εκάστοτε συναλλασσόμενες πλευρές. Η αξιοπιστία αυτή απορρέει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, από μεσάζοντες διεθνώς αναγνωρισμένους, όπως μεγάλες κεντρικές τράπεζες, πολυεθνικές εταιρείες ή μεγάλους εκδοτικούς οίκους. Σε μια παραδοσιακή συναλλαγή, η εμπιστοσύνη πηγάζει από τη φήμη που ακολουθεί ένα αναγνωρισμένο ίδρυμα. Στον τομέα αυτό έκανε την εμφάνιση της μια τεχνολογία, όχι τόσο καινούρια για τους γνώστες του αντικειμένου, η οποία όμως έφερε ραγδαίες αλλαγές στην δόμηση της εμπιστοσύνης, που βασίζεται στη συναίνεση των χρηστών που ανήκουν σε ένα δίκτυο, το Blockchain. Η τεχνολογία αυτή εισάγει την έννοια ενός αποκεντρωμένου μοντέλου το οποίο, βασίζεται στην συμφωνία των χρηστών του δικτύου, ως προς μια συναλλαγή ή ένα σύνολο συναλλαγών, έτσι ώστε κανένα άτομο ή οργάνωση να μην υπονομεύσει τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί. Η τεχνολογία Blockchain έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό με την εκτόξευση της τεχνολογίας της οικονομίας(Financial Technology) και των κρυπτονομισμάτων, ιδιαίτερα μέσω του Bitcoin. Παρά το γεγονός ότι η γνωστοποίηση της τεχνολογίας οφείλεται στις προαναφερθείσες εφαρμογές, υφίσταται ακόμα ένα πλήθος τομέων που μπορούν να επωφεληθούν από την υιοθέτησή της. Η εφοδιαστική αλυσίδα, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, η ασφάλιση και ο τραπεζικός κλάδος έχουν κάνει ήδη τα πρώτα βήματα στην ένταξη της εν λόγω τεχνολογίας, μετασχηματίζοντας το επιχειρηματικό τους μοντέλο με σκοπό να βελτιστοποιήσουν την παραγωγική τους διαδικασία και την αποδοτικότητά τους. Ο πολύπλευρος χαρακτήρας αυτής της τεχνολογίας αποτέλεσε εφαλτήριο για την δημιουργία παράγωγων τεχνολογιών όπως αυτή του Ethereum και των έξυπνων συμβολαίων. Η πρακτική εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα στον σύγχρονο άνθρωπο όχι μόνο να τροποποιήσει ριζικά τομείς της καθημερινότητάς του όπως η εκπαίδευση, αλλά και να διαφυλάξει τα πνευματικά δικαιώματα που απορρέουν από την ερευνητική διαδικασία. Εν κατακλείδι, η εξασφάλιση της αυθεντικότητας και της μοναδικότητας των δεδομένων θα αυξήσει την εγκυρότητα των ερευνητικών αποτελεσμάτων και κατ’ επέκταση την αξιοπιστία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση των τεχνολογιών Blockchain, η ανάλυση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν καθώς και των δυνητικών εφαρμογών του στην έρευνα, στην μάθηση και στη διαφύλαξη των πνευματικών δικαιωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, αναλύθηκαν χρόνια δυσεπίλυτα προβλήματα των ανωτέρω τομέων και προτάθηκαν πιθανές λύσεις με τη χρήση του Blockchain.