Εφαρμογές των μεθόδων Συμβολικής Συνολικής Προσέγγισης και Εντροπίας Μετάθεσης στην επεξεργασία δεδομένων - Χατζηγιαννάκης, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτομάτου Ελέγχου. Εργαστήριο Δυναμικής και Κατασκευών, 2018)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο εντοπισμός τυχουσών αποκλινουσών συμπεριφορών σε χρονοσειρές τριών διαφορετικών εφαρμογών μέσω των μεθόδων Εντροπίας Μετάθεσης (PE) ή και Συμβολικής Συνολικής Προσέγγισης (SAX). Προς την εκπλήρωση αυτού του σκοπού, η διπλωματική εργασία αποτελείται από τα παρακάτω κεφάλαια: Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία γενική εισαγωγή όσον αφορά τον στόχο και το περιεχόμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται η παρουσίαση των βασικών αρχών των δύο μεθόδων. Στο τρίτο κεφάλαιο, αναλύεται η πρώτη εφαρμογή, η οποία λαμβάνει χώρα στην χημική διεργασία της εταιρείας Eastman Chemical Company. Αναλυτικότερα, περιγράφονται το σύστημα αυτής της διεργασίας, η αναγκαιότητα της εφαρμογής συνδυασμού των μεθόδων SAX και PE σε αυτό, τα αποτελέσματα αυτού του συνδυασμού συγκριτικά με θεωρητικές εκτιμήσεις και τέλος δίνονται πιθανές εξηγήσεις για τα απροσδόκητα υψηλά αποτελέσματα που παρήχθησαν. Στο τέταρτο κεφάλαιο, αναλύεται η δεύτερη εφαρμογή, η οποία υλοποιείται στην βάση δεδομένων των εγκεφαλογραφημάτων της κλινικής για την επιληψία του Πανεπιστημίου Bonn. Ειδικότερα, περιγράφονται η επιληψία και η αναγκαιότητα της εφαρμογής του συνδυασμού των μεθόδων SAX και PE στα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα, η βάση δεδομένων και η βασική αρχή της μελέτης, έπειτα η αρχική προσέγγιση του προβλήματος και η βελτιστοποίηση των παραμέτρων των δύο μεθόδων και τέλος τα αποτελέσματα. Στο πέμπτο κεφάλαιο, αναλύεται η τρίτη εφαρμογή, η οποία πραγματοποιείται σε τέσσερις οικονομικούς δείκτες αναφερόμενους στην Αμερική της Federal Reserve Bank of St.Louis (κατασκευαστική παραγωγή, βαθμός ανεργίας, πωλήσεις των κατασκευαστών και τιμές των κατασκευαστών παραγωγών). Αναλυτικότερα, αποδεικνύεται η γενικότερη χρησιμότητα εφαρμογής μεθόδου PE στους οικονομικούς δείκτες, έπειτα αιτιολογείται η αναγκαιότητα της εφαρμογής της μεθόδου PE με χρονικά παράθυρα και στο τέλος παρουσιάζονται και σχολιάζονται τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου. Στο έκτο κεφάλαιο, διεξάγονται συμπεράσματα για κάθε μία από τις τρεις εφαρμογές, καθώς και τα γενικότερα συμπεράσματα της παρούσας διπλωματικής εργασίας.