Εξελίξεις και προοπτικές ανάπτυξης του τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών - Ψαρράκης, Μελέτιος Ιάσων (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων (ΙΙ). Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας, 2018)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρείται μια αναλυτική χαρτογράφηση του κλάδου των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα κλάδο, ο οποίος συνεισφέρει πολύπλευρα στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Χαρακτηρίζεται από συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες και επηρεάζουν τη μορφή και τη δομή του. Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι να αναλυθεί ο κλάδος από την πλευρά τόσο της ζήτησης όσο και της προσφοράς, έτσι ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου μελλοντικά. Οι αναλύσεις που λαμβάνουν χώρα στην εργασία αφορούν κυρίως τη χρονική περίοδο μετά το 2005, οπότε και ξεκίνησε με πολύ αργούς ρυθμούς η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας. Παράλληλα, εστιάζει στα έτη κατά τα οποία ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, προκειμένου να μελετηθούν και να σχολιασθούν οι αντιδράσεις και οι αντοχές του κλάδου. Η εργασία χωρίζεται σε 4 βασικούς άξονες. Αρχικά, παρουσιάζονται οι σύγχρονες εξελίξεις του κλάδου των ΤΠΕ, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη δομή του κλάδου όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Στον ίδιο άξονα, αναλύεται η εξέλιξη της ζήτησης στη χώρα μας σε επίπεδο ατομικό, επιχειρηματικό αλλά και δημόσιων υπηρεσιών. Στο πλαίσιο της ανάλυσης της ζήτησης, παρουσιάζονται οι επιδόσεις της χώρας σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό δείκτη DESI, ενώ γίνεται και σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεδομένου ότι οι χώρες της Ε.Ε. διέπονται από την ίδια Στρατηγική για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, η οποία θέτει και τις βάσεις για το ρυθμιστικό πλαίσιο της κάθε χώρας. Στον δεύτερο άξονα της εργασίας παρουσιάζονται τα βασικά διαρθρωτικά μεγέθη του κλάδου στην Ελλάδα. Αρχικά, επιχειρείται να καθοριστεί επ’ ακριβώς η έννοια των ΤΠΕ και με ποιους τομείς των επιχειρήσεων συνδέεται. Εν συνεχεία, παρουσιάζεται η πολυεπίπεδη συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία, ενώ επίσης αναλύεται η εξέλιξη των τιμών τόσο από την πλευρά της μεταποίησης όσο και από την πλευρά των υπηρεσιών. Στον τρίτο άξονα της εργασίας, επιχειρείται μια χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου την τελευταία δεκαετία. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζονται οι ισολογισμοί και οι καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσης προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την ευημερία του κλάδου στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, στην παρούσα εργασία πραγματοποιείται στατιστική ανάλυση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μιας έρευνας πεδίου που πραγματοποιήθηκε από το ΕΒΕΟ, με τη συμμετοχή περισσότερων από 2000 επιχειρήσεων. Αυτή η έρευνα διερευνά τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων αναφορικά με την εταιρική τους στρατηγική, τις οικονομικές τους επιδόσεις, τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομιών. Στα πλαίσια της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της έρευνας, μελετάται η διαφοροποίηση των επιχειρήσεων του κλάδου των ΤΠΕ και η στατιστική σημασία των αποτελεσμάτων. Τέλος, στην εργασία παρουσιάζονται τα εμπόδια και οι προκλήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου. Αυτά αφορούν κυρίως το ρυθμιστικό περιβάλλον, το οποίο ορίζεται από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Ενώ, η δεύτερη πολύ σημαντική πρόκληση αφορά στην έντονη φορολόγηση.