Μελέτη αλληλεπίδρασης έλικας - πηδαλίου σε πειράματα αυτοπρόωσης προτύπου - Σαρδέλης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ναυτικής και Θαλάσσιας Υδροδυναμικής, 2018)
Στα πλαίσια της μελέτης αυτής πραγματοποιήθηκαν πειράματα αυτοπρόωσης σε κλίμακα μοντέλου πλοίου προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρει αλληλεπίδραση μεταξύ της έλικας και του πηδαλίου στην πρύμνη του μοντέλου. Ουσιαστικά μελετήθηκε η επίδραση του πηδαλίου στην παραγώμενη ώση και ροπή στην περίπτωση της αυτόνομης πλεύσης με και χωρίς πηδάλιο αντίστοιχα.