Διερεύνηση οδηγικής συμπεριφοράς κατά την εμφάνιση μη αναμενόμενων συμβάντων σε συνθήκες απόσπασης προσοχής - Παπαχριστοπούλου, Λευκέτη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2018)
Η απόσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση ευθύνεται για μεγάλο ποσοστό ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο. Στόχος της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας αποτελεί η ανάλυση της επιρροής των χαρακτηριστικών των οδηγών και του οδικού περιβάλλοντος στη συμπεριφορά και στις αντιδράσεις των οδηγών σε συνθήκες απόσπασης προσοχής, κατά την εμφάνιση ενός μη αναμενόμενου συμβάντος. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αναπτύχθηκαν δύο μοντέλα πολλαπλής γραμμικής παλινδρόμησης, που αποσκοπούσαν στον προσδιορισμό των παραγόντων που επηρεάζουν την οδηγική συμπεριφορά. Διαπιστώθηκε ότι η συμπεριφορά των οδηγών επηρεάζεται από την ηλικία, την οδηγική εμπειρία, τον τύπο απόσπασης της προσοχής, τη στάθμη του κυκλοφοριακού φόρτου και τη θέση του οχήματος στη λωρίδα. Το φύλο και το μορφωτικό επίπεδο δεν επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους.