Ανάλυση κύκλου ζωής εφοδιαστικών αλυσίδων θερμικών σταθμών συμπαραγωγής με ακατέργαστη και επεξεργασμένη βιομάζα - Δημηρόπουλος, Βασίλειος (Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2018)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε ανάλυση κύκλου ζωής των εφοδιαστικών αλυσίδων με ακατέργαστη και επεξεργασμένη βιομάζα με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίηση σε συμπαραγωγικό σταθμό ενέργειας. Εξετάστηκαν τρία είδη βιομάζας (μίσχανθος, φλοιός ξύλου, περίβλημα καρπού ελαιοφοινικόδεντρου) για παραγωγή στερεού βιοκαυσίμου (πελλέτας) με τρεις μεθόδους προεπεξεργασίας (φρύξη, υδροθερμική ανθρακοποίηση, έκρηξη ατμού). Συνολικά εξετάστηκαν εννέα διαφορετικά σενάρια παραγωγής πελλετών. Η εφοδιαστική αλυσίδα περιλαμβάνει όλες τις διεργασίες από τη καλλιέργεια/δασοκομία μέχρι την παράδοση στον συμπαραγωγικό σταθμό ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή του Αμβούργου στη Γερμανία. Για την ανάλυση αυτή λήφθηκαν υπόψιν όλες οι καταναλώσεις φυσικών πόρων και ενέργειας όπως επίσης και οι εκπομπές προς τον αέρα, το νερό και το έδαφος για ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι η περισσότερο επιβλαβής για το οικοσύστημα διεργασία είναι αυτή της προεπεξεργασίας-πελλετοποίησης. Επισημαίνεται ακόμη ότι ο φλοιός ξύλου φαίνεται ως η περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον πηγή βιομάζας. Επιπλέον φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η απόσταση μεταφοράς του τελικού προϊόντος στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα όπως συμβαίνει με το περίβλημα καρπού ελαιοφοινικόδεντρου. Επίσης η ενεργειακή πύκνωση των στερών βιοκαυσίμων μέσω των μεθόδων προεπεξεργασίας φαίνεται οδηγεί σε περιβαλλοντικά οφέλη στα περισσότερα σενάρια που εξετάστηκαν.