Simulation of chloride diffusion lightweight mortar - Φούντα, Μαριάννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διάχυση χλωριόντων σε κονιάματα με Κίσσηρη και πώς αυτή επηρεάζεται από την προσθήκη πρόσθετων τσιμεντοειδών όπως, ο Μετακαολίνης (ΜΚ), η Ιπτάμενη Τέφρα (FA), η Πυριτική Παιπάλη (SF) και η Σκωρία Υψικαμίνου (GS). Συνολικά εξετάστηκαν εννέα συνθέσεις με διαφορετικά ποσοστά περιεχόμενων κ.β. τσιμεντοειδών (σε ποσοστά 10% και 20% για το κάθε τσιμεντοειδές) και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με εκείνα μιας Αμιγούς σύνθεσης κονιάματος με Κίσσηρη (ΟPC). Συγκεκριμένα, εκτιμήθηκε η αντίσταση στη διάχυση χλωριόντων, σύμφωνα με το πρότυπο ΝordTest Build 443, μέσω του προσδιορισμού του Συντελεστή Διάχυσης (Dsm) και πραγματοποιήθηκαν τρεις προσομοιώσεις, με τη γλώσσα προγραμματισμού MATLAB του φαινομένου της διάχυσης των χλωριόντων, με σκοπό τη συσχέτιση των αποτελεσμάτων από τα πειράματα και τις προσομοιώσεις. Στην πρώτη προσομοίωση έγινε χρήση της αναλυτικής λύσης του 2ου νόμου του Fick, στη δεύτερη έγινε τρισδιάστατη προσομοίωση σε σταθερή κατάσταση (steady state ) και τέλος, στην τρίτη πραγματοποιήθηκε δισδιάστατη προσομοίωση της διάχυσης χλωριόντων συναρτήσει του χρόνου. Σύμφωνα με τα πειραματικά αποτελέσματα καταγράφηκε μείωση της διάχυσης με την προσθήκη των Τσιμεντοειδών, με τη Σύνθεση GS20 να παρουσιάζει την καλύτερη συμπεριφορά. Παρατηρήθηκε, επίσης απόκλιση μεταξύ των πειραματικών αποτελεσμάτων και των αντιστοίχων από τις προσομοιώσεις, όσον αφορά στη διάχυση χλωριόντων. Στα πειραματικά αποτελέσματα, στην αναλυτική λύση και στη δισδιάστατη προσομοίωση η σειρά κατάταξης των συνθέσεων παραμένει ίδια, ενώ σε όλες τις επιλύσεις η σύνθεση GS20 χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη .